Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maskerna sa ifrån

Annons

Det blir inget Acta-avtal för Sverige eller något annat EU-land. Det medför fortsatt laglöshet på gott och ont i världshandel.

EU-parlamentet röstade med överväldigande majoritet, 478 nej och 39 ja, mot det omstridda avtalet som var tänkt att reglera det som kallas immaterialrätt.

EU-parlamentet visade sin makt genom att gå emot det förslag som förhandlats fram av EU-kommissionen och som redan godkänts i flera länder, bland andra USA, Japan och Sydkorea.

Parlamentsledamöterna har fått ta emot 2,8 miljoner namnunderskrifter i protest mot Acta-avtalet. På många håll har hållits demonstrationer och antimöten. Dessa folkliga protester har helt klart påverkat parlamentarikerna.

Kritikerna hävdar av Acta-avtalet ger myndigheterna möjlighet att inskränka den personliga friheten på internet och ger företagen rätt att stoppa livsnödvändig medicin till tredje världen. Aidssjuka i fattiga skulle dö eftersom de inte har råd med de dyra originalmedicinerna. Actas regler skulle förbjuda kopiorna.

President Obama fick ta emot brev från 75 juridikprofessorer som kritiserade hemlighetsmakeriet kring avtalet. Helt onödigt, hävdade de.

Förutom hemliga förhandlingar som gav ett förslag som inte gick att påverka, är Acta-avtalet otydligt. Det är ett juridiskt dokument som måste tolkas och som tolkas olika. De som är för, hävdar att kritikerna misstolkar. Eftersom ingen domstol har prövat formuleringarna finns inget facit. EU-parlamentet tog det säkra före det osäkra.

Det goda syftet med Acta-avtalet var att skydda upphovsrätten. Det är inte rätt att fräcka idétjuvar kan tjäna pengar på andras snilleblixtar och hårda arbete, oavsett om det gäller medicin, film, musik eller designväskor. Å andra sidan är det helt förkastligt om stelbenta patenträttigheter hindrar fattiga från att få tillgång till medicin som räddar liv.

Det enda nu är att hitta nya sätt att reglera den internationella handeln. Det måste gå.

Mer läsning

Annons