Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Måste Stråssa avvecklas?

Stråssa, den gamla gruvorten i Bergslagen, är ett exempel på en glesbygd som avfolkas. Utvecklingen är obeveklig. Men ortsnamnet lever vidare.

Annons

Under den senaste 50-årsperioden har Stråssa mer än halverat sitt invånarantal. I dag bor omkring 300 personer på orten som har sina anor från 1400-talet. Utvecklingen, eller snarare avvecklingen, delar Stråssa med många andra orter i Bergslagen.

Byalaget Stråssa By gör sitt för att invånarna ska trivas och ha något att göra. Batalj Paintball AB etablerade sig på det gamla gruvområdet 2009 och arrangerar återkommande så kallade paintballevent och andra arrangemang, som innebär att orten lever upp under några enstaka dagar.

Men frågan är om inte Stråssa gymnastikförening, trots att den sedan många år tillbaka är utlokaliserad till det mer folkrika Lindesberg, gör mest reklam för orten. I årets lag-SM i rytmisk gymnastik tog föreningen två silver och förra helgen knep klubben ett silver och två brons i individuella SM.

Stråssa GF har i dag inte några aktiva gymnaster från Stråssa, men väl några från Storå. Flertalet är från Lindesberg. Alla aktiva, ungefär 60 barn och ungdomar, är tjejer. Rytmisk gymnastik är ju med sina bollar, käglor och tunnband en idrott som inte alls lockar killar.

Lyckligtvis tycks det som om denna flick- och kvinnodominerade idrott inte har några likheter i sin utveckling med orten, vars namn föreningen bär. Visserligen kämpar föreningen med sin ekonomi på samma sätt som alla föreningar som sysslar med damidrott. Deltagarna får lägga ut egna pengar för att komma ut på tävlingarna.

Men föreningen producerar, om uttrycket tillåts, fler duktiga och starka gymnaster än Stockholm. I detta hittar man kanske nyckeln till framtiden för Stråssa och andra avfolkningsorter. Genom att specialisera sig kan en ny grund läggas, som förhoppningsvis resulterar i att invånarantalet stabiliseras och orterna inte helt dör ut.

Mer läsning

Annons