Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med en kniv i halsen

Annons

Det är obegripligt för de allra flesta av oss. Sex personer åtalas för ett brutalt mordförsök på en 19-årig man i Alléhallen i Hallsberg. Det motiv som uppges är ”heder”.

Det blir så fel att tala om heder när det handlar om hot och våld. Så kom gärna på något bättre uttryck, någon ...

Dottern till en av de sex männen ska ha blivit indragen i en bil. Polisen påbörjade en utredning om olaga frihetsberövande, men lade ner utredningen.

Då valde de sex männen att skipa ”rättvisa” på egen hand. Det var nära att de lyckades. De högg bland annat 19-åringen med en kniv i halsen, enligt åklagaren.

Det som av någon konstig anledning kallas hederskultur bygger på kollektivism. Hela familjen känner sig ”vanhedrad” om dottern umgås med fel man eller om sonen kommer ut som homosexuell. Då kan det i värsta fall gå så långt att hela familjen ”tar ansvar för hedern” genom att ta livet av personen i fråga.

Det är nu sex personer som står åtalade för mordförsöket på 19-åringen. Den yttersta konsekvensen av ett sjukt ideal.

Men det finns väl så allvarliga konsekvenser av ”hederskulturen” (ursäkta uttrycket) även när det inte går så drastiskt till. Unga kvinnor som till vardags går och oroar sig för att de inte får gifta sig med den de vill. Unga män och kvinnor som inte törs berätta att de är homosexuella. Ett slags latent hot som finns där – och nästan inte behöver uttalas.

Även i helsvenska familjer förekommer det påtryckningar om att gifta sig med ”rätt” partner. Och det är långt ifrån alltid accepterat att en familjemedlem är homosexuell. Men i ”hederskulturen” är det en grupp människor (familjen, släkten) som utövar förtrycket.

För någon vecka sedan presenterade den förre justitiekanslern Göran Lambertz en utredning där han lade fram två förslag. Det ena är att tvångsäktenskap uttryckligen förbjuds, med upp till två års fängelse som påföljd. Det andra är att tydliggöra att den som gifter sig måste vara 18 år gammal. Möjligheten till dispens för den som är under 18 ska tas bort.

Nej, det löser nog inte alla problem. Men visst är det ett steg i rätt riktning. Det är svårt att förstå varför de lagändringarna inte gjordes för länge sedan.

Mer läsning

Annons