Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med rätt att döda

Annons

Polisen har rätt att använda våld – och har till och med rätt att döda i vissa lägen. Men gör polisen tillräckligt mycket för att undvika skottlossning?

Och har andra myndigheter gjort tillräckligt mycket för att förhindra 16-åringen från att glida ut i en kriminell värld?

Missförstå inte. 16-åringen kan inte betraktas som ett oskyldigt offer. Han var på rymmen från ett behandlingshem. När polisen kom till järnvägsstationen i Örebro slog 16-åringen en av poliserna med en glasflaska. Pojken sköts ner på Myrornas parkering. Polisen som sköt kände sig hotad.

Att en person – som måste betraktas som ett barn – blir skottskadad är tragiskt. Men i en hotfull situation spelar åldern inte så stor roll.

När en polis skjuter skarpt går ärendet automatiskt till Riksenheten för polismål. En åklagare kommer att granska fallet. Sannolikt blir utfallet att polismannen inte har gjort sig skyldig till något brott. 16-åringen själv och hans anhöriga har all rätt att ställa kritiska frågor till polisen. Men realistiskt sett kommer det här att bli ett avskrivet ärende.

Men Riksenheten för polismål granskar om reglerna har följts. Det är minst lika viktigt att titta vad som kunde ha gjorts för att undvika det som hände.

Dels handlar det om den akuta situation som polisen hamnade i. Var de enskilda poliserna tillräckligt förberedda på att det skulle kunna utvecklas till en farlig situation? Hade det gått att agera på ett annat sätt?

Dels handlar det om 16-åringen. Hur såg hans liv ut fram till den där ödesdigra dagen? I årtionde efter årtionde har politiker och andra makthavare talat om vikten av tidigt ingripande, när ungdomar är på väg att hamna snett. Men vi vet också att det ofta görs för lite och för sent. De riktigt tunga insatserna för ungdomar som är på väg ut i kriminalitet och missbruk är dyra. Det är kortsiktigt bekvämt att satsa på billigare åtgärder.

Men skottlossningen i Örebro är inte gratis, vare sig i pengar eller i mänskligt lidande.

Att en 16-åring ligger med en svår skottskada på Universitetssjukhuset i Örebro är ett haveri. Och då skulle det behövas en haveriutredning. Har berörda myndigheter verkligen gjort vad de ska göra för att hejda 16-åringen på vägen mot tisdagens skottlossning.

Mer läsning

Annons