Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med "sunt förnuft" försvinner förnuftet

Både exemplet Staffanstorp och Transports personalkonferens på Loka visar: det säkraste sättet att undvika skandaler är att ta bort alkoholen helt och hållet.

Annons
Illustration: tecknar-Olle

Ofta säger politiker och andra förtroendevalda att de tillämpar alkoholrepresentation med hjälp av det ”sunda förnuftet”. Men det ligger i sakens natur att det ”sunda förnuftet” försvinner i samband med just alkohol.

Exemplet Transport är inte det första, där en fackförening utsätts för granskning i samband med tveksam representation. Och, vågar vi lova, det kommer att hända igen. Staffanstorp är inte den första kommunen som granskas för att ledande personer bjuder sig själva på sprit för andras pengar. Och det är, vågar vi lova, inte heller den sista gången.

Är det stelbent att säga att alla drycker som är starkare än lättöl ska bort från notan när någon annan betalar?

Nej, inte alls. För det första blir det då tydligt vad som gäller. Ingen kan komma i efter hand och säga att ”jag trodde det var okej med tre glas vin och ett glas whisky. Hoppsan, det var visst bara två glas vin och ingen whisky”. För det andra: Om det är så att en kommunalpolitiker eller en styrelseledamot i en fackförbundsavdelning betraktar det som en personlig kränkning eller en ekonomisk katastrof om han eller hon får betala ölen, vinet eller whiskyn själv. Ja, då är det nog dags för den personen att fundera över sina alkoholvanor.

Det är ingen slump att fackföreningsrörelsen och nykterhetsrörelsen växte fram parallellt i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Människor hade anledning att slåss för bättre levnadsvillkor. Den som super sig full har inte några goda förutsättningar att arbeta för förändring.

Den sanningen gäller även i dag. Det kan vara legitimt för politiker i en kommun att resa till en bomässa eller en konferens någonstans. Men de ska vara nyktra när de avhandlar viktiga frågor om sin kommuns framtid. Vill de ta en öl tillsammans får de gärna göra det – på sin fritid och på egen bekostnad. För det är vad som gäller för de allra flesta människor.

När det gäller Transportavdelningens beställning av spabehandling och klassisk massage, så handlar det om relationen till medlemmarna. Om Transports medlemmar får veta att styrelse och anställda vartannat år brukar genomföra en påkostad konferens, med en viss bestämd budget. Ja, då är det okej. Men om det väcker misstroende bland medlemmarna, så har Transports avdelning nio ett problem att hantera.

Den här typen av avslöjanden brukar gå i vågor. Det som avslöjats i Staffanstorp kommer att leda till att många kommunpolitiker tänker efter innan de ger sig iväg på dyra resor eller dricker sprit för skattebetalarnas pengar. Men om några år kommer Staffanstorp att vara bortglömt. Då kommer nästa skandal. Det är tur för skattebetalarna att kvittona är offentliga handlingar.

Mer läsning

Annons