Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Men blir det reformer i Finland?

Centerpartiets Juha Sipilä blir statsminister i Finland. Men törs han utse en regering som tar itu med Finlands problem?

Annons

Finland är fortfarande ett av EU:s rikaste länder. Finland är ett av de länder som har lånat ut pengar till de EU-länder som dragit på sig stora skulder. Så Finland är inte ett krisland. Men Finlands ekonomi har stått och stampat i tre år. Arbetslösheten är högre än i Sverige. Statsskulden ligger kring 60 procent av BNP. Det finns reformer som Finland måste göra, till exempel öka drivkrafterna för arbete, höja pensionsåldern och öka invandringen. Men då måste Juha Sipilä bilda en regering som ställer upp bakom sådana förändringar. En regering som vågar ta konfrontation med både motståndare i riksdagen och en del av opinionen i landet.

De breda regeringar som Finland har haft har också lett till urvattnad politik. Fram till nyligen hade Finland exempelvis en regering där såväl det konservativa Samlingspartiet som Vänsterförbundet ingick. Och så gick det som det gick: regeringen fick underkänt av väljarna.

Förutom Centerpartiet är det De gröna under ledning av Ville Niinistö som är valets stora vinnare.

Valresultatet ger Juha Siplilä stor frihet att gå vidare. Hans eget parti blev störst. Sedan kommer tre partier som ligger på ungefär samma nivå: Socialdemokraterna, Samlingspartiet och Sannfinländarna. Ett eller två av de tre partierna kommer att sitta i regeringen. Det är möjligt att Juha Sipilä också plockar med något av småpartierna. Det liberala Svenska folkpartiet har suttit i varenda finsk regering sedan 1979.

Denna oklarhet när det gäller regeringsbildning är en svaghet i det politiska systemet. När väljarna gick till valurnorna på söndagen visste de i bästa fall vilken statsministerkandidat de röstade på. Men de hade ingen aning om vilket regeringsalternativ de röstade på. Nu börjar regeringsförhandlingarna. Finland är i skriande behov av ett ekonomiskt reformprogram, snarare än regeringar som försöker hålla ihop till varje pris.

Mer läsning

Annons