Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Men byt ut honom då!

Annons

Hör ni Socialdemokrater: Ni måste byta partiledare. Nu har Håkan Juholt till och med svårt att klara en vanlig partiledardebatt. En debatt där han kan förbereda sig, kolla fakta och fundera över sina ställningstaganden.

År 2006 förlorade Socialdemokraterna sin ställning som regeringsparti. 2012 är Socialdemokraterna på väg att förlora sin ställning som det ledande oppositionspartiet. Det var Gustav Fridolin från Miljöpartiet och Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt som stod för de vassa inläggen från oppositionen under onsdagens partiledardebatt.

Håkan Juholt stod mest för en allmän svulstighet. Han talade om att det är viktigt med full sysselsättning och rättvis fördelning. Med mera. Men han hade svårt att tala om hur. Och återigen fick vi en ”juholtare”.

För ett par dagar sedan sade Håkan Juholt att det var olyckligt att Storbritannien inte vill vara med i den finanspolitiska samordning som euroländerna är på väg att skapa. Men han gav under partiledardebatten besked om att Sverige inte ska vara med.

När Juholt talar om Storbritannien är det den politiske analytikern Juholt som talar. Han inser att det är bra att EU-länderna samordnar sin finanspolitik. Men när han talar om Sverige, räcker han upp det blöta fingret och känner efter vartåt det blåser. Ajdå, det blåser motvind. Alltså säger han nej, åtminstone just nu. Andra länder ska gärna vara med i europakten, för det är bra för Sverige att stora länder som Storbritannien undviker att dra på sig stora skulder. Men Sverige ska inte vara med, för det skulle störa Håkan Juholts opinionssiffror. Fast det verkar ju inte hjälpa nämnvärt.

Den förra juholtaren inträffade i måndags, då han anklagade regeringen för att ta stöd av Sverigedemokraterna i försvarspolitiken (trots att SD inte satt i riksdagen när besluten togs).

Hittills har Socialdemokraternas medlemmar haft ett outhärdligt stort tålamod med sin partiledare. Han är den sämsta partiledare Sverige har haft på många år.

Mer läsning

Annons