Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Men det är ett uselt förslag

De är en fin tanke med sommarlovsstöd till utsatta barn. Men som insats för att bekämpa barnfattigdom är det är usel idé.

Annons

I Almedalen presenterade Jonas Sjöstedt (V) ett krav: Sommarlovsstöd till utsatta barn. Ett bidrag som delas ut till kommuner, som ska gå till gratisaktiviteter för barn under sommarlovet.

Enligt Vänsterpartiet är syftet att bekämpa barnfattigdomen. 250 miljoner kronor, plockade från höjd fastighetsskatt och återinförd förmögenhetsskatt, ska alltså delas ut till Sveriges kommuner för att – ja, för vadå? Vi föreställer oss en lokal fotbollsklubb som söker bidrag hos kommunen och får pengarna beviljade. De erbjuder en veckas fotbollsskola, som inte kostar någonting för barnen som deltar. I en vecka cyklar barn från olika områden i Örebro, för att dribbla, skratta och ligga raklånga i gräset. Dessa minnen är naturligtvis ovärderliga.

Men sett ur ett vidare perspektiv, vad händer sen när veckan är över? Är barnen som cyklar hem från fotbollsplanen på fredagen, mindre fattiga?

Att bekämpa barnfattigdom handlar om en sak: Att få in deras föräldrar på arbetsmarknaden, så att inte familjerna behöver leva på försörjningsstöd. Eller som Rädda Barnen skriver i sin barnfattigdomsrapport från 2014: ”De ekonomiska villkoren avgörs av svårigheter att komma in på arbetsmarknaden och bristande förankring i de offentliga trygghetssystemen vid exempelvis föräldraledighet, sjukdom och arbetslöshet.” De som ofta drabbas är familjer med utländsk bakgrund och barn med ensamstående föräldrar. För deras ekonomi räcker inte en veckas fotbollsskola i juli – även om det naturligtvis är en fantastisk upplevelse.

Rädda Barnens rapport visar för övrigt att barnfattigdomen minskar i Sverige. Det betyder inte att problemet är löst. Tolv procent av alla barn lever fortfarande i fattigdom.

I Sverige ska inga barn behöva vara fattiga. I Sverige ska alla barn ha möjlighet att spela fotboll och åka på kollo. Men låt oss börja i rätt ände.

Mer läsning

Annons