Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Men det blir inga hormonbiffar

Annons
inga hormoner. biffar som säljs i EU ska vara hormonfria, även efter ett frihandelsavtal med USA. Arkivfoto: Matthew Mead/TT-AP

Det ska bli enklare för företag i Lindesberg, Örebro och Askersund att sälja sina produkter till USA. Och då handlar det inte bara om tillverkningsindustri. Det ska också bli lättare för bonden i Bergslagen eller Närke att sälja i USA. Men det blir också ökad konkurrens från USA.

– Europa har ett handelsöverskott på jordbruksprodukter med USA. Men det är fortfarande problem att exportera ost, vin, choklad och processad mat. Där kan vi sälja till USA med hög kvalitet. Självklart måste USA då kunna sälja på våra marknader, säger Cecilia Malmström, EU-kommissionär med ansvar för handel.

Att EU tecknar frihandelsavtal med länder utanför EU är ingenting nytt. Ett avtal med Singapore är färdigförhandlat – och ska ratificeras. Ett avtal med Kanada är i princip färdigförhandlat – och ska nu granskas av juridiska experter. Förhandlingar pågår med Japan.

Men förhandlingarna med USA är av en större dignitet. Det är världens två största ekonomier som närmar sig varandra. Om USA och EU enas om gemensamma normer för krocktester av bilar, om gemensamma regler för elsäkerhet med mera, kommer det sannolikt att bli normgivande.

Frihandelsförhandlingarna med USA har också blivit en symbolfråga för dem som är emot globaliseringen.

President Barack Obama har ett tydligt mål: Förhandlingarna om TTIP (Transatlantic Trade and Partnership Agreement) ska vara klara när han lämnar över till nästa president. Det är presidentval hösten 2016 – och då är det bråttom.

– Vi är inte ens halvvägs. Amerikanerna har sagt att de vill ha det klart under Obamas mandatperiod. Det innebär nästa vår. Jag vet inte om det är möjligt. Annars kan det bli en lång försening – i avvaktan på en ny administration i USA, säger Cecilia Malmström.

Det finns områden där USA och EU kommer att enas om att frihandel inte gäller.

– Vi kommer inte tillåta genmodifierade produkter som inte redan är tillåtna i Europa. Vi kommer inte att tillåta hormonbehandlad biff, säger Cecilia Malmström.

Det kommer att dyka upp en rad detaljfrågor som sätter förhandlarna på prov. Liknande frågor dök upp i EU:s förhandlingar med Kanada. EU:s utgångspunkt är till exempel att Parmaskinka bara får tillverkas i Italien. Men i Kanada tillverkas sedan lång tid en produkt som också kallas Parmaskinka. Lösning: Även Kanada får tillverka Parmaskinka, men produkten får inte märkas med en italiensk flagga.

En av de riktigt svåra frågorna är om en konfliktlösningsmekanism. Ett företag som exempelvis får sina tillgångar beslagtagna ska kunna få rätt i en skiljedomstol. Den frågan har EU och USA inte ens börjat förhandla om.

Debatten om investeringsskydd är full av överdrifter. Men det finns något gott med att den ändå förs.

I förhandlingarna med USA vill EU-kommissionen lansera en moderniserad version av investeringsskydd. Det kan handla om att öka öppenheten och att göra det möjligt att överklaga. Det har även väckts förslag om att skapa en permanent internationell handelsdomstol.

– En bra idé. Men det är inget vi kan få på plats i morgon, säger Cecilia Malmström.

Mer läsning

Annons