Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Men en kaninrumpa mot Engelbrekt går bra?

Annons

Inte har väl någon glömt den gula kaninen? Den flera meter höga, gula ”gosekaninen” som låg på rygg på Stortorget en sommar, med rumpan upp mot Nikolaikyrkan. Det var Open Art, året var 2011, och våra politiker visste inte hur de skulle tygla sin entusiasm inför jättekaninen som kostade skattebetalarna 100 000 kronor.

Har Örebros politiker glömt bort den gula kaninen och Engelbrektskojan? Det verkar nästan så, skriver Evelyn Schreiber. På bild: Den gula kaninen på Stortorget, som var en del av Open Art år 2011.

Och ingen har väl glömt kojan runt Engelbrekt? Det flera meter höga bygget runt Engelbrektsstatyn på Stortorget. Det var Open Art, året var 2015, och konstverket skulle bjuda in örebroarna till en ”dialog med sin egen historia”. Många politiker applåderade, medan desto fler örebroare förfasades.

Har Örebros politiker glömt bort den gula kaninen och Engelbrektskojan? Det verkar nästan så. För hur kan de annars neka restaurangägaren till Stora Örebro att bygga ett tak över sin uteservering på Stortorget?

I konstens namn är det bevisligen inte bara okej att skymma Engelbrekt – då bygger vi in honom i en trälåda

Anledningen till att Stora Örebro inte får sitt tak, är att den övre delen av torget anses vara för kulturhistoriskt värdefullt för att skymmas av ett tak på 15 gånger 15 meter. Ingenting får skymma sikten över rådhuset, statyn och kyrkan låter kommunen meddela som grund till beslutet. Ja, om det inte är en enorm kaninrumpa då! För i konstens namn är det bevisligen inte bara okej att skymma Engelbrekt – då bygger vi in honom i en trälåda för folk att klättra på. Men att underlätta för en näringsidkare i centrum, som vill utöka sin verksamhet – där går gränsen!

Beslutet att neka Stora Örebro ett tak till sin uteservering, blir inte mindre absurd av att andra krogar och restauranger runt samma torg redan har liknande tak.

Beslutet att neka Stora Örebro ett tak till sin uteservering, blir inte mindre absurd av att andra krogar och restauranger runt samma torg redan har liknande tak. Vad är skillnaden? Jo, ni förstår, de ligger några meter längre ned på samma torg. Dessutom: parasollen som Stora Örebro tillåts sätta upp, skymmer redan sikten. Så vad är allt detta onödiga regelkrångel mer än kommunala resurser som går till att försvåra för företagare?

Principen måste vara den här: Om det är okej för kommunen att låta en kaninrumpa skymma Engelbrekt en sommar, så måste det vara okej för Stora Örebro att bygga sitt tak. För inte prioriterar väl kommunen sina egna intressen?

[+] För prenumeranter och Plus-kunder:

Inget tak över Stora Örebros uteservering: ”Obegripligt – alla ska behandlas lika”

Förra ägarna till Stora Örebro ska ha fått klartecken om hangartak

Mer läsning

Annons