Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Men finns det mer pengar?

Riksrevisionen har granskat Försvarsmakten alltsedan 2010. Nu har slutrapporten presenterats och där klargörs det att försvaret inte klarar sina uppgifter.

Annons

Kanske slår Riksrevisionen in öppna dörrar. Det var ju för mer än ett år sedan som överbefälhavaren, Sverker Göransson, konstaterade att Sverige skulle kunna klara ett begränsat angrepp mot landet i en vecka. Riksrevisionen konstaterar att inte ens detta skulle klaras.

”Försvarsmaktens förmåga inte lever upp till de krav som riksdag och regering har ställt”, skriver revisionen. Bristerna är många. Det saknas personal och materiel, den operativa planeringen uppvisar brister och förbanden övas inte på det sätt som är nödvändigt.

Till detta ska läggas att riksdagens mål inte har konkretiserats och att regeringen och Försvarsmaktsledningen inte är överens om hur den vaga målbilden ska tolkas.

Det är med andra ord illa ställt med försvaret. Men det håller inte försvarsminister Karin Enström (M) med om. Hon tycker att försvaret klarar sina uppgifter när det gäller beredskapen, hävdandet av den nationella integriteten och de internationella uppgifterna.

Rysslands annektering av Krim och dess provokationer i östra Ukraina har dock fått regeringen att kvickna till. Försvarsministern vill nu ha en ny ubåt och tio fler Jasplan – satsningar som kostar åtskilliga miljarder och som på sikt kan vara nödvändiga.

Omställningen av det svenska försvaret har, med tanke på Rysslands militära upprustning och aggressioner mot sina grannar, gått för långt. Nu är det dags för pendeln att slå tillbaka, vilket säkert försvarsberedningen kommer fram till.

Kanske aktualiseras försvarsfrågan till och med i valdebatten, även om riksdagen inte förrän nästa år ska ta beslut om hur försvaret ska utvecklas. De uppenbara bristerna skulle behöva täppas till om vi vill känna någorlunda trygghet. Men räcker pengarna när finansministern sagt att det inte finns utrymme för snart sagt någonting nytt?

Mer läsning

Annons