Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Men glöm inte pendlarna!

Visioner om snabbtåg kan nog vara bra. Men det är vardagen som är viktigast, de som dagligen pendlar till jobbet.

Annons

I dagens NA kan du läsa om Peter Edström från Örebro som arbetar på ABB i Ludvika. Eller om Kim Karlqvist som bor i Frövi och arbetar i Lindesberg.

Små orter som Kopparberg minskar i befolkning. Många butiker har lagts ner. Men det finns också saker som har blivit bättre. Det har blivit betydligt bättre tågförbindelser i nord-sydlig riktning.

När Tåg i Bergslagen startade 2001 hade företaget en miljon resenärer. I dag är det tre miljoner. Och siktet är inställt på fyra miljoner.

Det ger människor en fantastisk valfrihet att kunna bo i Örebro, men arbeta i Kopparberg. Att kunna bo i Storå, men arbeta i Falun eller Borlänge. Att bo i Kopparberg, men plugga i Örebro.

Och punktligheten på tåg i Bergslagen är 91,6 procent. Det låter bra. Men då kommer vi också till problemen. Om du reser från Örebro för att titta på järnvägsmuseet i Gävle en gång under sommaren så är en punktlighet på 91,6 procent alldeles utmärkt. Det är nästan säkert att du kommer fram i tid. Och skulle du inte komma fram i tid, så gör det ändå inte så mycket.

Men merparten av dem som sätter sig på Tåg i Bergslagens tåg är inte på väg till en helgutflykt. De är på väg till jobbet eller skolan. Var tionde arbetsdag måste de räkna med att tåget blir försenat. Och då är det inte säkert att 91,6 procent är tillräckligt bra.

Om järnvägen ska fungera som den ska göra, måste vi satsa mer på underhållet. Vi måste se till att de som sköter underhållet gör det mer effektivt. Men en politisk ledning vill inte gärna säga att ”nu ska vi satsa ett antal miljarder på att det ska fungera som det alltid har gjort”.

Satsa gärna på järnvägar för snabbspår mellan storstäderna. Men glöm inte bort vardagsresenärerna som pendlar till jobbet! De behöver inte flashiga visioner om snabba tåg. De behöver veta att det vanliga tåget går i tid. Och gärna att det går lite snabbare och lite oftare.

Mer läsning

Annons