Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Men hallå, det är nu reformerna av skolan börjar!

Annons
Illustration: Tecknar-Olle

Jan Björklund får naturligtvis ta stryk för att kurvorna fortsätter att peka nedåt för de svenska elevernas resultat. Det största oppositionspartiet, Socialdemokraterna, ropar upprört över den usla skolpolitiken. Något annat vore nästan tjänstefel.

Men om vi skalar av den politiska retoriken, så blir skillnaderna inte så stora. Så här står det till exempel i ett pressmeddelande från Socialdemokraterna i Örebro. Riksdagsledamoten Håkan Bergman konstaterar att ”det blir alltmer uppenbart att den förda politiken leder fel”. Vilken skolpolitik vill då Håkan Bergman föra. Ja, av pressmeddelandet framgår faktiskt ingenting. Den enda fråga som nämns är skattepolitiken. ”Regeringen prioriterar stora skattesänkningar i stället för långsiktiga investeringar i svensk skola.”

Socialdemokraternas partiledare, Stefan Löfven, säger till DN att ”mitt största bekymmer är inte Björklund utan regeringschefen”. Och Socialdemokraternas utbildningspolitiske talesperson, Ibrahim Baylan har tidigare sagt att han allra helst gör upp med Folkpartiet om skolpolitiken. I en debattartikel i DN Debatt på onsdagen skriver Stefan Löfven och Ibrahim Baylan om skolpolitiken. Vad föreslår de? Inte mycket konkret faktiskt. Läxhjälp åt alla barn. Hårdare reglering av friskolor. Mindre klasser. Men det intressanta är att de inte säger någonting om de reformer som nu är på väg att genomföras i skolan. Ett tyst samförstånd med Jan Björklund, om man så vill.

Om skattenivån vore den stora grejen för den svenska skolan, borde Sverige ha haft världens bästa skola i början 2000-talet. Men alla vet att det inte var så. Försämringarna av skolresultaten började på 90-talet och har fortsatt. Socialdemokraterna har en stor del av ansvaret, men de är inte ensamma. I början av 90-talet antogs en ny läroplan, när moderaten Beatrice Ask var skolminister. Just den läroplanen har Jan Björklund skrynklat ihop och kastat i papperskorgen. En ny läroplan började gälla 2011.

Att påstå att Pisa-undersökningen är ett kvitto på att Jan Björklund har misslyckats är direkt lögnaktigt. Och det vet både Ibrahim Baylan och Stefan Löfven.

4 2011 började de första studenterna i den nya lärarutbildningen. Alltså: De första lärarna som går den nya utbildningen har ännu inte börjat arbeta i skolan.

4 2011 började en ny läroplan gälla i grundskolan.

4 Den första juli 2012 trädde den nya skollagen i kraft.

4 Hösten 2012 fick de första eleverna i årskurs sex sina betyg.

4 Matematiklyftet, alltså en särskild satsning för vidareutbildning av matematiklärare, inleddes 2012.

4 De nya lärarlegitimationerna börjar fungera i år.

4 Det är också i år som förstelärarna, de nya karriärtjänsterna i skolan, börjar fungera.

Borde det ha gått snabbare? Kanske att vissa detaljer borde ha drivits igenom snabbare. Men att sjösätta en helt ny skolorganisation tar tid.

Nu väcks kraven på en kriskommission. Men det som snarare borde locka är en bredare uppgörelse om skolpolitiken. Då skulle elever, lärare och föräldrar få ett tydligt besked om riktningen. Fast nu är det snart val. Då finns en risk att partierna lockas att strida om skolan, i stället för att göra upp. Detta trots att de sannolikt skulle kunna komma överens.

Mer läsning

Annons