Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Men ingen pratar om Nato

Nu rusar partierna åt samma håll. Alla vill rusta upp försvaret. Men varför inte prata om Nato?

Annons

Det ryska ingripandet i Ukraina må ha överraskat de flesta bedömare, inklusive USA:s president och EU:s ledare. Och visst ritar Ryssland om den säkerhetspolitiska kartan i Europa.

Fast egentligen: Vad är det vi vet i dag, som vi inte visste före det ryska ingripandet i Ukraina? Vi visste att Ryssland har stormaktsambitioner av gammaldags slag. Vi visste att Ryssland har ockuperat delar av Moldavien och Georgien och har utropat proryska lydstater. Vi visste att Ryssland tidvis har mullrat hotfullt mot våra baltiska grannländer. Och vi visste att just Ukraina är ett nyckelland för Putin. Han vill ha med Ukraina i den ryska intressesfär han strävar efter att upprätta.

År efter år har Sveriges utrikesminister läst upp en utrikespolitisk deklaration där det heter att vi bygger säkerhet i samverkan med andra. Det heter också att Sverige inte kommer att stå passivt om ett angrepp eller en katastrof skulle drabba ett annat EU-land eller ett annat nordiskt land. Strävan efter neutralitet i krig försvann för över tio år sedan.

Men vad innebär denna solidaritetsförklaring? Polen är ett EU-land som gränsar till det delvis ockuperade Ukraina. Estland, Lettland och Litauen gränsar till Ryssland. Litauen och Lettland gränsar dessutom till Vitryssland – en annan nyckfull diktatur i vår närhet. Hur är vi beredda att hjälpa till om det värsta skulle inträffa? Och vad finns det för strukturer som gör att vi kan hjälpa till på ett konstruktivt sätt? Det finns bara ett svar: Nato. Men den debatten är blockerad. Ingen vill ta i den. Ingen vill utreda vad ett Nato-medlemskap skulle innebära (det finns naturligtvis både för- och nackdelar).

Det går visserligen att skicka några flygplan till Gotland, med kort varsel. Men om det är någon verksamhet som kräver långsiktig planering så är det försvaret. Det går inte att rusta upp bara så där. Och oavsett hur mycket vi rustar upp försvaret, kommer Sverige att stå sig slätt om vi står ensamma. Nyckeln är ändå samverkan med andra.

Mer läsning

Annons