Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Men Palestina finns ju

Att Israels utrikesminister Avigdor Lieberman är förbannad är inte något argument mot ett erkännande av Palestina.

Annons

Det israeliska utrikesdepartementet har kallat den svenske ambassadören till ett möte i dag. Israels regering protesterar mot att Sverige avser att erkänna Palestina.

Visst är ett erkännande en politisk markering. En belöning till den palestinska regeringen i Ramallah.

Men låt oss se hur det ligger till i sak. Det finns en palestinsk regering som kontrollerar ett territorium. Visserligen bara några få procent av de områden som är tänkta att bli en palestinsk stat. Men inte heller länder som Ukraina, Moldavien eller Georgien har full kontroll över sitt territorium.

Gränserna för en framtida palestinsk stat är oklara. Men även gränserna för Israel är i så fall också oklara. Det hör till sakens natur att det först är vid en fredsuppgörelse som vi vet hur gränserna kommer att se ut.

Borde vi vänta med att erkänna Palestina tills det finns en fredsuppgörelse? Eller borde vi avstå från att erkänna Palestina för att det terroriststämplade Hamas kontrollerar Gaza. Nja, då skulle vi inte heller erkänna Nordkorea.

Och vi ska ha en sak klart för oss: Sverige är på väg att erkänna den palestinska regering som använder sina säkerhetsstyrkor för att förhindra terrorattacker mot Israel.

Folkpartiledaren Jan Björklund säger till Ekot att ”problemet är ju att över halva det palestinska området så härskar terroristorganisation Hamas”. Ja, det är en del av problemet. Men det är sannerligen inte hela problemet. Relationerna mellan Israel och dess närmaste allierade USA har inte på årtionden varit så urusla som i dag. Bland annat för att Israel hellre bygger bosättningar på ockuperat område än förhandlar om fred med den palestinska sidan.

Den israeliska regeringens politik är ett hot mot Israels identitet som judisk och demokratisk stat. Att vara Israelvänlig är inte detsamma som att stödja Israels politik i vått och torrt.

Mer läsning

Annons