Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Men S vill inte ha överskott

Ekonomin går lite sämre än beräknat på grund av förändringar i omvärlden. Men alltihop är den förra regeringens fel, tycker finansministern.

Annons

Det är möjligen en elak sammanfattning av finansminister Magdalena Anderssons presentation av det ekonomiska läget. Men den äger sin giltighet. Magdalena Andersson återkom till de ”tomma ladorna”. Så beskriver hon ett av de EU-länder som har allra starkast statsfinanser. Då säger Magdalena Andersson att de tomma ladorna är en beskrivning av att det går ut mer pengar än det kommer in i stat, kommuner och landsting. Och det är Alliansens fel.

Men i övergången från en djup lågkonjunktur till att ekonomin börjar röra på sig är det rätt att ha underskott. Då ska ekonomin stimuleras. Mycket riktigt säger Magdalena Andersson att det vore fel att strama åt ekonomin just nu, för då skulle uppgången hejdas. Precis!

Det finns olika sätt att stimulera ekonomin. En traditionell vänsterpolitik vore att höja bidrag och bygga ut den offentliga sektorn. Och regeringens förslag pekar också i den riktningen. Alliansregeringen valde en annan väg, genom att sänka skatter för låg- och medelinkomsttagare.

Att en socialdemokratisk regering exempelvis vill höja arbetsgivaravgifter för ungdomar medan Alliansen vill ha låga arbetsgivaravgifter för unga hör till normala politiska skillnader.

Den frågan kommer säkert att diskuteras i både riksdagen och i tv-soffor framöver. Men Magdalena Andersson försöker ge intryck att Socialdemokraterna – även i sämre tider – tänker försöka köra statens ekonomi med överskott. Det är helt enkelt inte sant. Det vore sensationellt om en socialdemokratisk regering skulle sträva efter överskott i de offentliga finanserna i en av de djupaste lågkonjunkturer som Europa och världen har genomlevt.

Däremot är det viktigt hålla underskotten på en måttlig nivå. Underskottet i år beräknas bli 1,3 procent av BNP, enligt regeringens egen prognos.

Mer läsning

Annons