Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Men skicka dit poliser då!

I en rapport pekar Rikskriminalen ut Oxhagen och Vivalla som områden med etablerade kriminella gäng.

Annons

Eller för att uttrycka det mer rakt på sak: Narkotikahandel pågår tämligen öppet. När det inträffar saker vågar människor inte vittna. Småföretagare drabbas av utpressning.

Förhållandena i dessa bostadsområden är naturligtvis inte acceptabla på något sätt. Det framgår också av rapporten att polisen vet ganska väl vilka personer det handlar om. Det sägs till exempel att ”det förefaller vara allmänt känt både för polis och för boende” vilka personer som kan ”förknippas” med narkotikahandel. Och lite längre bak i rapporten står det att polisen vet mycket väl vad som bör göras: ”Avsaknad av en polisiär närvaro och uthålliga resurser över tid har lyfts av polismyndigheterna som en bidragande orsak till att polisen inte kommer till rätta med problematiken”.

Alltså: Polisen vet ungefär vilka personer som sysslar med narkotikahandel (som är en stark drivkraft bakom många olika typer av brott). Och polisen vet att om myndigheten inte har en kontinuerlig närvaro i dessa områden, så breder de kriminella nätverken ut sig. Ingen förvånande slutsats: Detta är inte direkt raketforskning.

Men i stället är polisens närvaro i dessa områden ”händelseinriktad”. I stället för att vara närvarande – och strypa den öppna narkotikahandeln – så rycker polisen ut när det händer något.

Okej, detta är inte alldeles lätt, det ska medges. Människor ringer till polisen om allt från bortflugna papegojor till allvarliga akuta brott. Var och en som ringer tycker att hans eller hennes ärende är det viktigaste av allt just nu. När någon har inbrott i Kopparberg måste polisen rycka ut dit. När något inträffar i Askersund, ska polisen rycka ut dit. Polisens närvaro måste delvis vara just händelseinriktad.

Men samtidigt: 2000 hade Örebro län 433 poliser. 2013 hade länet 547 poliser. Finns det något som har högre prioritet än att långsiktigt tränga tillbaka de kriminella gängen?

Mer läsning

Annons