Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Men snälla nån: Invandrare är väl aldrig kriminella

Annons

De som säger att invandrare är mer kriminella än svenskar är bara en högervriden "pk-maffia" som anpassat sig efter rådande opinionsvindar. Så skulle min världsbild kunna se ut, om jag enbart låter min vardag bestämma min uppfattning.

På kvällen går jag till affären i Varberga. Där är arabiska ett vanligare språk än svenska. Även när det är stressigt och långa köer, så försöker de som jobbar i butiken att hjälpa mig om jag har svårt att hitta någon udda krydda. Deras sätt att erbjuda "extrapris" är att de har någon vara vid kassan, och precis innan slutsumman slås in så får jag frågan ungefär så här: "Du får två av denna för tio kronor". Ibland tackar jag ja, ibland inte.

Vid avfallsstationen händer det att jag växlar några ord med grannar. Alltid trevliga! Vi förfasar oss över att "andra" inte förmår att sortera rätt.

Då och då går jag till fritidsgården och träffar ungdomar. Jag träffar barn till dem som flytt från länderna i och kring Mellanöstern för flera årtionden sedan. Men jag träffar också ungdomar som flytt nyligen.

Någon gång har jag varit på hyresgästföreningens middag med blandat syrianskt och svenskt julbord.

På somrarna sprider sig doften av grillvätska på gården. Folk lever sina liv utomhus. Jag blir lite avundsjuk. Jag skulle också vilja sitta där på gården med en stor släkt och äta grillat. Och faktiskt: Jag ser barn från olika nationaliteter leka med varandra. Det värmer i hjärtat! Barn gör mig glad!

Jag åker då och då till Vivalla och träffa folk där. Alla som läser denna tidning vet ju att jag har en särskild förkärlek för Somalia. Ofta är det någon som hejdar mig på Vivalla torg, för att berätta någon detalj som han eller hon tycker att vi ska skriva om.

Jag skulle också kunna börja fråga tandläkare, läkare och annan sjukvårdspersonal jag träffat på vad de har för nationalitet. Det är också en bild av "invandraren".

Det är vad jag ser i min vardag. Av det skulle jag kunna dra slutsatsen: Det kan väl inte vara sant att "invandrare" är kriminella!

Men även om de invandrare jag träffar i min vardag är laglydiga och trevliga människor, så kan jag inte bortse från att Brottsförebyggande rådet kommit fram till att det är 2,5 gånger större risk att en utlandsfödd är misstänkt för brott, jämfört med om personen är svenskfödd. Det är en påtaglig skillnad. Vi kan konstatera att det har med så kallade socioekonomiska skillnader att göra. Men det är ingen tröst för den som blir rånad.

Polisen Peter Springare beskriver en annan vardag. En vardag där han ständigt utreder brott där den misstänkte har sitt ursprung i ett annat land. Han nämner länder som Somalia, Afghanistan, Syrien och Turkiet.

Men tänk om båda dessa bilder kan ha sin relevans.

Jag som är positiv till invandring måste inse att det är 2,5 gånger större risk att en utlandsfödd begår brott än att en svenskfödd gör det. Och för vissa grova brott är risken ännu högre. De dyker upp hos Peter Springare.

Men samtidigt: Jag skulle inte ha några problem med att rada upp svåra brott som begåtts av "helyllesvenskar", om jag nu var ute efter att beskriva "svenskar" som ett farligt och brottbenäget folk. Men det vore ett förvränga sanningen. 95 procent av svenskfödda har inte varit misstänkte för något brott, enligt den granskning som Brå gjorde år 2005.

Men om Peter Springare ska bli trovärdig, borde han också se den andra sidan. Brottsförebyggande rådet säger att 88 procent av de utlandsfödda aldrig varit misstänkta för något brott. Och Peter Springare borde tänka på att han kan behöva vittnesmål från de där 88 procenten, för att fälla brottslingar. Då måste han ha deras förtroende.

Läs också:

LEDARKRÖNIKA: Män begår brott – men det får man väl inte säga?

DEBATT: Tysta inte Evelyn!

Efter Facebookinlägget – självklart för NA att namnge Springare

Peter Springare höll sitt löfte – publicerar nya uppgifter på Facebook

► Alla artiklar på na.se om Peter Springare hittar du här.

Mer läsning

Annons