Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Men spelet imponerar inte

Blockpolitiken är död sade socialdemokraten Ingvar Carlsson när han vunnit valet 1994. 20 år senare framstår blockpolitiken som stenhård.

Annons

Extravalet har utlösts av polariseringen mellan blocken. För några dagar sedan trodde de flesta bedömare att ett extraval mest var en teoretisk möjlighet.

De fyra allianspartierna minns hur Socialdemokraterna bröt ut en fråga ur budgeten och stoppade en höjning av brytpunkten för statlig skatt. Så var det inte tänkt att budgetreglerna skulle fungera. När Sverigedemokraterna röstade för Alliansens budget, fanns det ett antal allianspolitiker som tänkte att ”där fick de”.

Men den typen av spel imponerar inte på väljarna. De är måttligt intresserade av vad partierna kan göra för att ”trycka till” sina motståndare eller för att vinna kortsiktigt taktiska fördelar. Löntagaren vill veta vad han eller hon ska betala i skatt. Föräldern vill veta vad som görs för att förbättra resultaten i skolan. Människor glest befolkade områden vill veta hur det kommer att gå för byskolan eller för lanthandeln.

Det finns fördelar med blockpolitik. Som väljare kan du bestämma vem som ska sitta i regeringen. Skillnaderna i politiken blir tydligare. Men nu har också blockpolitiken visat sin sämsta sida.

Ekonomen Lars Calmfors fick i en tv-intervju frågan vems felet är att det har kört ihop sig. Hans svar: det är väljarnas fel.

Enligt en mätning som DN publicerade i förra veckan finns ett starkt stöd för en blocköverskridande regering bland väljarna. Och samtidigt: Om exempelvis Centerpartiet och Folkpartiet skulle göra upp med en socialdemokratiskt ledd regering, finns det mycket som talar för att de båda partierna skulle få betala ett högt pris för det i form av sämre valresultat.

Det är inte lätt att vara väljare, när det politiska spelet blir viktigare än sakfrågorna. Och det är inte lätt att vara politiker med ambitionen att göra som väljarna vill.

Mer läsning

Annons