Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Men Sverige bromsar

Fler ögon kommer att granska Örebro kommun. Och det är kommunen själv som skapar möjligheten.

Annons

När kommunstyrelsens ordförande Lena Baastad är ute och reser i tjänsten, har du rätt att titta på hur räkningen ser ut. Var det rimliga resekostnader? Möjligheten att granska offentliga handlingar skapades redan 1766, när Sverige fick sin första tryckfrihetsförordning. Journalister använder flitigt den möjligheten. Men även andra. Det kan vara en enskild medborgare som är förbannad. Det kan vara en student på universitetet som vill jämföra olika offentliga förvaltningar.

Men nu underlättar kommunen proceduren. Du behöver inte längre gå till kommunkansliet och begära ut handlingen. Många av handlingarna kommer automatiskt att läggas ut på nätet. I botten finns en EU-lagstiftning som reglerar villkoren för att göra offentliga myndigheters handlingar tillgängliga på nätet.

Nu är det fritt fram för privata intressenter att exempelvis göra appar. Skattebetalarnas förening skulle kunna göra en app där fakturorna efter hand summeras, med syftet att visa hur dyr kommunens verksamhet är. Vänsterpartiet skulle kunna göra en app där fakturor från privata företag summeras – ”se hur mycket av skattebetalarnas pengar som går till privata kapitalister”. Och grävande journalister behöver inte vänta på den kommunala byråkratin innan de får titta på handlingar. Sammantaget: fler ögon kommer att granska Örebro kommuns verksamhet. Det innebär att den kommunala verksamheten blir effektivare.

EU:s direktiv om villkoren för att lägga ut myndigheters handlingar på nätet kom redan 2003. Det dröjde till 2010 innan direktivet till fullo införlivades i svensk lagstiftning.

Och när nu EU-kommissionen vill skärpa direktivet, hör Sverige till de länder som bromsar. Bilden av Sverige som ett land som alltid främjar öppenhet solkas betänkligt. Men att Örebro hör till de kommuner som går i spetsen för ökad öppenhet är glädjande.

Mer läsning

Annons