Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Men vad är allra viktigast?

Politikerna i Örebro – från alla partier – är överens. Det är väldigt viktigt att minska storleken på barngrupperna i förskolan. Då är det väl bara att göra det…

Annons

Var fjärde väljare i NA:s läsarundersökning tycker att förskola och barnomsorg är en viktig fråga i valet. En stor majoritet av dem tycker dessutom att gruppstorleken på avdelningarna är den enskilt viktigaste frågan.

De som tycker det får fullt medhåll av politikerna i partierna som finns representerade i kommunfullmäktige. Det låter bra och då är det väl bara en formsak att under nästa mandatperiod se till så att det bara är 15 barn i varje grupp. Alla är ju överens om att det är ”väldigt viktigt”.

Men så lätt är det inte. En minskning av antalet barn i varje grupp kostar pengar. Och dessa pengar är svåra att få fram. Dessutom är det inte heller särskilt enkelt att rekrytera tillräckligt många som har adekvat utbildning.

Storleken på barngrupperna i förskolan är bara en av många frågor som politikerna anser vara väldigt viktig. En konsekvens av det är att det – som alltid – kommer att handla om prioriteringar när frågorna efter hand dyker upp och ska avgöras i fullmäktige.

Är mindre barngrupper viktigare än att med olika åtgärder förbättra resultaten i skolorna? Och är det i sin tur viktigare än att allt fler äldre får den allra bästa vården och omsorgen? Eller är det kanske så att det allra viktigaste är arbetsmarknadspolitiska åtgärder som ger fler i dagens utanförskap egen försörjning?

Örebro gynnas i förhållande till många andra kommuner av en stadig tillväxt. Resurserna ökar, men det gör också rättmätiga krav på kommunal service. Mot den bakgrunden skulle det inte vara i vägen om politikerna innan valet redovisar inte bara vad som är väldigt viktigt, utan vad som är allra viktigast. Samt hur detta ska åtgärdas och viktas mot de övriga kraven.

Först då får väljarna en någorlunda begriplig översiktsbild av vad som kan tänkas ske i olika maktkonstellationer under de fyra närmaste åren.

Mer läsning

Annons