Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Men vad stod Jesus för?

Vi firar påsk, den största kristna högtiden. Kärnan i det kristna budskapet är att Jesus dog på korset – men han besegrade döden.

Annons

De flesta av oss noterar lite förstrött att detta är en kristen (och judisk) högtid. Men det blir mest en ledig dag då familjen samlas för att äta en god middag och påskgodis. Oavsett vad vi tror kan det vara intressant att fråga oss: Vad stod Jesus för? Vad är det han vill att vi ska leva efter, om han nu återuppstod? Eller om vi nu skulle utgå från antagandet att Gud inte finns: Vad var det som den unge predikanten Jesus ville lämna efter sig?

En central del av berättelserna om Jesus handlar om relationerna mellan judar och samarier.

Palestina utsattes för både erövringar, deporteringar och kolonisation. Judar tvingades lämna landet – och människor från de erövrande staterna flyttade in. Samarier var ett blandfolk, som var resultatet av erövrarnas kolonisation.

Jesus konfronterades flera gånger med att samarier och judar betraktade varandra som fiender. Inte minst fanns det stora skillnader i religiös tro. Jesus bad en samarisk kvinna att ge honom vatten. Hon svarade: ”Hur kan du, som är jude, be mig om vatten? Jag är ju en samarisk kvinna.” Jesus anklagades av motståndare för att vara just samarier. Det var ett glåpord.

Sedan har vi den klassiska berättelsen om den barmhärtige samariern. En man som var på väg från Jeriko till Jerusalem blev överfallen av rövare. En präst gick förbi, utan att ingripa. En levit (en av de judiska stammarna) gick förbi utan att ingripa. Men en samarier tog hand om mannen, förde honom till ett värdshus, betalade två denarer och sa: ”Sköt om honom, och kostar det mer skall jag betala dig på återvägen.”

Oavsett vad vi tror är det berättelser som förtjänar att diskuteras. Vad innebär de för vårt liv i dag? Har de någon relevans för EU-migranter eller flyktingar från Syrien?

Mer läsning

Annons