Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Men vad vill de egentligen?

Ett gäng näringslivstoppar uttrycker sin oro för relationerna mellan Sverige och Saudiarabien. Men de undviker den svåraste frågan.

Annons

Det är bra att Sverige handlar med Saudiarabien. Inte bara för att företagen kan göra lönsamma affärer som skapar jobb och tillväxt. Det är också bra politiskt. Handel tvingar fram en viss öppenhet – även i de mest slutna länder. Handel gör att människor träffas. Och när människor träffas diskuterar de inte bara affärer.

Men näringslivstopparna undviker i sin debattartikel i fredagens DN att ens nämna ordet vapen. Diskussionen handlar om ifall det är rätt av Sverige att skicka vapen till ett land som hugger huvudet av sina egna invånare. Ett land som skickat sin armé till grannlandet Bahrain för att undertrycka en rörelse för demokrati.

Sverige har tre samarbetsavtal med Saudiarabien. Ett allmänt bilateralt samarbetsavtal. Ett avtal om skydd för investeringar. Och så har vi vapenavtalet som slöts av en socialdemokratisk regering år 2005 – som ledde till att den moderata försvarsministern Sten Tolgfors tvingades avgå 2012.

Företrädare för näringslivet ska naturligtvis delta i debatten om handeln med Saudiarabien. Men vad vill de? Anser de att det ska vara fritt fram att exportera vilka vapen som helst till Saudiarabien? Anser de att planerna på en vapenfabrik (som nämns i överenskommelsen från 2005) ska fullföljas?

Naturligtvis är det så att relationen med Saudiarabien kan skadas om Sverige säger upp vapenavtalet. Det kan drabba även de delar av näringslivet som inte har ett skvatt med vapenindustrin att göra.

Det finns, ska det påpekas, mellanting mellan att säga upp vapenavtalet och att låta allt förbli som det är. En uppenbar möjlighet är att säga stopp för export av dödliga vapen till Saudiarabien och tillåta export av sådant som det inte går att skjuta med, men som ändå kan utgöra en del av försvaret (till exempel radarsystem). Men då måste någon säga det. Näringslivstopparna uttrycker bara en allmän oro. De säger inget om hur regeringen ska gå vidare med frågan.

Mer läsning

Annons