Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Men varför kallas de ”rebeller”?

Annons
Rebeller? I mitten står Alexander Borodai, premiärminister i ”Folkrepubliken Donetsk”. Till vänster står Igor Selkov ”rebellernas” militära ledare. Men båda är ryssar. Arkivfoto: Marat Bashirov/TT-AP

Fram till torsdagen var det en konflikt mellan Ryssland och Ukraina som handlade om Ukrainas rätt att välja sin egen väg. En väl så viktig fråga, naturligtvis.

EU och USA har steg för steg trappat upp sina sanktioner mot Ryssland.

Dessutom har situationen i Ukraina skapat spänningar inom EU. Flera länder i Öst- och Centraleuropa vill se till att EU får en utrikeschef som törs säga emot Ryssland.

Konflikten i Ukraina tog en ny vändning på torsdag eftermiddag. Om vi utgår från att det malaysiska flyplanet sköts ner – då är det genast en rad länder vars medborgare har dödats i konflikten. Och därtill har de dödats genom att någon har skjutit på ett civilt passagerarflygplan. Merparten av dödsoffren kommer från Nederländerna. Men även länder som Malaysia, Australien, Indonesien, Storbritannien, Tyskland, Belgien, Filippinerna och Kanada har nu skäl att trycka på för en oberoende undersökning om vem som sköt. Och när det klarläggs vem som sköt kommer ansvar att utkrävas.

Det återstår att se vad en undersökning leder till för resultat. Men vi kan konstatera att den ryska propagandan är påtagligt defensiv. President Putin sade att den ukrainska regeringen är ansvarig för nedskjutningen eftersom det hela skedde på ukrainskt territorium. Det är en märklig logik. Moskva har låtit utropa en utbrytarrepublik i just det område där flygplanet sköts ner, ”Folkrepubliken Donetsk”. Det borde i så fall vara just denna ”folkrepublik” som är ansvarig.

Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen lägger ansvaret på Ryssland, eftersom Ryssland har skapat den oroliga situationen i östra Ukraina genom att ge stöd åt proryska ”rebeller”.

Men rebeller? Är det över huvud taget ett relevant uttryck?

Igor Stelkov sägs vara ”rebellernas” militära ledare. Han är född i Moskva. Han stred för Ryssland i bland annat Tjetjenien. Han var fram till 2013 officer i rysk underrättelsetjänst.

Alexander Borodai är officiellt premiärminister i ”Folkrepubliken Donetsk”. Han gör ingen hemlighet av att han är rysk medborgare. Men han har i intervjuer med utländska reportrar sagt att han verkar som privatperson och att ryska myndigheter inte kan göras ansvariga för vad som händer i Donetsk. Och på frågan om han inte arbetar för den ryska säkerhetstjänsten svarar han:

– Även om det var så. Tror ni att jag skulle svara?

En mer realistisk beskrivning är att de personer som leder ”rebellerna” är direkt underställda Ryssland och den ryske presidenten.

Det är Ryssland som driver krig i Ukraina, inte några diffusa rebeller. De personer som leder striderna mot Ukraina har nära kopplingar till den ryska underrättelsetjänsten. Inte ens den ryska propagandaapparaten gör några seriösa försök att dölja att det är på det sättet.

Om det visar sig att det var ”rebellerna” som sköt ner planet, hamnar ansvaret hos Putin. De så kallade rebelledarna är från Ryssland, inte Ukraina. Och det är Ryssland som förser ”rebellerna” med vapen.

Mer läsning

Annons