Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer, bra och billigare

Annons

Fler startar nya företag, företagen omsätter mer pengar, de lediga jobben blir fler och befolkningen ökar. Konjunkturen håller fart framåt i Örebro. All anledning för örebroarna att vara glada. Utom för dem som söker bostad.

Det byggs lite i Örebro, konstaterar gårdagens konjunkturrapport, en del i ett mellansvenskt samarbete. Namnet på projektet är ”Stockholm – the Capital of Sweden”. Att Örebro är en av 50 kommuner som räknas till en Stockholmsregion är en lokal spegling av globaliseringen. Landskap och län är snart bara något för historiker och byråkrater.

Det finns en likhet mellan Örebro och Stockholm – det byggs alldeles för få bostäder. I huvudstaden, som får allt fler invånare, är det bostadskris. Jobben finns, inte lägenheterna.

Ekonomin i länet växer och Örebro växer mest. Tillväxten är starkast i privat näringsliv. Den stora ökningen i antalet lediga jobb finns i Örebro. Slutsatsen är given – fler som jobbar ökar efterfrågan på bostäder.

Det gäller för Örebro att inte tappa attraktionskraften på både företag och arbetskraft. Kommunen har en nyckelposition för att förutseende hantera denna utveckling. Ansvarigt kommunalråd Björn Sundin (S) har inget färdigt paket att erbjuda men vill ha en plan. Helt rätt – det måste finnas en plan.

Nya bostadsområden erbjuder också en historisk chans att handgripligen bygga bort en del av segregationen i Örebro. Örebro blir en bättre stad att leva i med områden som blandar dyrt och billigt, stora och små lägenheter, villor och bostadsrätter, för barnfamiljer, ensamstående och seniorer. Den visionen fanns bakom Ladugårdsängen och måste bli bärande för framtidens bostadsbyggande. Det nya kan delvis kompensera den bostadsstruktur som finns i dag och där hushållens inkomster klyver staden i olika delar.

Konjunkturerna går upp och ner, det har vi de senaste åren blivit högst medvetna om. Konjunkturinstitutets julibarometer visade i går att både företag och privatpersoner ser mindre ljust på framtiden just nu. Osäkerheten vilar tungt på alla som ska satsa pengar på långsiktiga projekt som bostadsbyggande.

Säkert är att befolkningen ökar. En lösning på ekvationen är att satsa mer på billigare bostäder.

Mer läsning

Annons