Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer källkritik behövs

Det misstänkta mordet på en 18-årig kvinna var inte något mord, anser polisen efter att ha fått obduktionsprotokollet.

Annons

Att polisen inleder en mordutredning – och sedan avskriver ärendet – förekommer då och då. Direkt efter ett dödsfall påbörjas en mordutredning eftersom mord är en av flera möjligheter. Men i en del fall visar det sig att dödsfallet har en helt annan förklaring. Uttryck som ”misstänkt mord”, betyder just ”misstänkt”, varken mer eller mindre.

På nätet finns ”privatspanare” som självsäkert påstår hur det ligger till. Någon av dessa hävdade att det var en läkarstudent från Huskvarna som var misstänkt för mordet, som alltså inte var något mord. Det finns fler exempel: När en serievåldtäktsman greps i Örebro 2010 pekades en annan person ut på Flashback. Förra året begick en 13-årig flicka självmord i Kumla, efter att ha blivit sexuellt trakasserad på nätet. En man från Västkusten greps och dömdes till fängelse. Men på Flashback utpekades en annan person.

Nätet ger fantastiska möjligheter. Vi kan köpa varor och tjänster. Vi kan hålla kontakt med vänner. Nätet ger möjlighet för demokratikämpar att gå förbi censuren. Diktaturer lägger ner enorma resurser för att hindra ”olämplig” information från att nå de egna medborgarna. Men på nätet kan människor också skapa sina egna konspirationsteorier om judar eller muslimer som är på väg att ta över världen. Eller så kan de framföra sina egna spekulationer om vem som har begått ett brott. Sant eller inte? Det spelar mindre roll. Anonymiteten gör att det knappast går att ställa någon till svars för att en läkarstudent felaktigt utpekats som misstänkt för mord.

Om en oppositionell i Iran, Kina eller Saudiarabien kan komma till tals genom anonyma nätforum är det utmärkt. Om anonyma nätforum används för att förtala människor är det illa. Går det att lagstifta bort avarterna? Nej, knappast. Den väg vi måste gå är en mer upplyst och källkritisk allmänhet.

Mer läsning

Annons