Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer partistöd - färre aktiva medlemmar

Annons
Behöver inte medlemmar. Partierna är beroende av väljarna. Men de blir mer och mer oberoende av sina medlemmar. Arkivfoto: Henrik Montgomery/TT

Politiska företrädare i Örebro bor sällan i Varberga, Vivalla, Markbacken eller Oxhagen. Inte direkt någon överraskning. Men räkna inte med någon förändring i det avseendet de kommande åren. De politiska partierna är inte längre beroende av sina medlemmar. Deras intresse att värva fotfolk är begränsad. Och då blir det ungefär samma ”gäng” som i dag som fortsätter att styra. Nyrekryteringen av politiker kommer inte att breddas. I det avseendet skiljer sig partierna inte från andra organisationer. Det är lite lättare och lite bekvämare att värva sådana personer som ser ut ungefär som ”vi andra”.

Tidningen Dagens Samhälle har nyligen granskat partistöden. Partierna får 1,1 miljarder kronor i partistöd varje år. 450 miljoner från staten, 442 miljoner från kommunerna och 250 miljoner från landstingen. Det är partistöden som står för merparten av partiernas inkomster. Går det bra i valet får partiet mer pengar. Går det dåligt i valet blir det uppsägningar på partikanslierna. Partibidrag som är knutna till antal medlemmar är besvärliga att hantera. Det lockar till fiffel med medlemssiffror. Alltså är bidragen knutna till valresultatet.

Det är ju inte så att partierna gråter om du anmäler dig som medlem. Men samtidigt kan vanliga medlemmar ställa till det. De kan komma på möten och stuva om i den lista på kandidater som valberedningen har lagt ner så mycket arbete på. De kan komma och få igenom förslag som inte alls stämmer överens med vad ledningen har beslutat. Och det finns alltid en risk att det smyger sig in rättshaverister och andra som inte riktigt passar in. Det sistnämnda gäller inte minst nybildade partier.

Om medlemsavgifter hade stått för en större andel av partiernas intäkter, så hade partierna värvat medlemmar i högre utsträckning. De hade haft något högre medlemsavgifter. De hade vädjat till medlemmarna om ekonomiska bidrag i högre utsträckning.

Om bidragen hade varit knutna till antal medlemmar, hade det blivit ännu viktigare att ge sig ut och värva. I alla områden. Även i Varberga, Vivalla, Markbacken och Oxhagen. I ett av valdistrikten i Vivalla fick Socialdemokraterna 78 procent av rösterna i valet till kommunfullmäktige, i Oxhagen 66 procent. Där borde det finnas möjligheter att värva framtidens politiker, med hjälp av ett värvningsblock och löften om inflytande över framtidens Örebro.

Jag vill inte nödvändigtvis ge mindre pengar till politiken. Men jag skulle vilja ha en annan struktur.

Fritidspolitikern som sitter i fullmäktige har inte bara ett mandat från sitt parti, utan också ett direkt mandat från väljarna, även om personen råkar vara ”besvärlig” för sitt eget parti.

Jag gillar partier som är folkrörelser, som har aktiva och uppkäftiga medlemmar. Och det finns ingen partiföreträdare som officiellt skulle säga något annat.

Men den där uppkäftiga medlemmen från Vivalla eller Varberga kan också sabba partiets valstrategi. Tänk om han eller hon får igenom ett krav som inte passar med den valstrategi som utarbetats i Stockholm, med hjälp av en reklambyrå. Hemska tanke!

Mer läsning

Annons