Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer samordning i EU

Annons

Många euroländer har inte skött sina finanser. Det drabbar andra länder, både inom och utanför euroområdet. Nu föreslår EU-kommissionen motåtgärder, till exempel att kommissionen ska granska enskilda medlemsländernas budgetförslag innan de klubbas igenom i de nationella parlamenten.

Medlemsländerna kan välja att prioritera olika saker. En del kan prioritera skattesänkningar. Andra kan prioritera offentlig sektor och bidragssystem. Men de får inte sänka skatter eller bygga ut den offentliga sektorn hur mycket som helst, utan att betala för det. Det är tanken med stabilitetspakten inom EU. Och det är tanken bakom kommissionens förslag att budgetarna ska granskas av EU-kommissionen.

Statsminister Fredrik Reinfeldt är skeptisk till EU-kommissionens förslag. Socialdemokraternas ekonomiske talesman Thomas Östros är rent av fientlig.

Vi kan kalla det som pågår för en eurokris. Men är det någon som tror att allt skulle vara frid och fröjd med Europas ekonomier om euron inte hade existerat? Hade det då varit okej att länder som Grekland, Spanien, Portugal och Storbritannien dras med stora underskott i sina offentliga finanser? Stig fram, den som tror att Sverige och andra europeiska länder hade förblivit opåverkade av dessa underskott, om bara euron inte hade funnits. I början av 90-talet fanns inte euron. Minnet av 90-talets finanskris och 500 procents ränta verkar vara som bortblåst.

Det här är en fråga om ansvar. Det kan diskuteras om EU-kommissionens förslag är det allra bästa. Men de som säger nej, borde i så fall tala om vad EU ska göra i stället för att få medlemsländerna att följa de regler som gäller.

Sverige och Luxemburg är i dag de enda länder som klarar stabilitetspaktens krav – att underskottet i de offentliga finanserina inte får vara högre än tre procent av BNP. Just därför borde kommissionens förslag vara okej för Sverige.

Det kan dessutom vara intressant för allmänheten om kommissionen kan redovisa de olika medlemsländernas budgetar på ett översiktligt och jämförbart sätt.

Någon gemensam finanspolitik handlar det inte om. Men EU-kommissionen vill ha skarpare redskap för att ta itu med de länder som lånar till välfärd och åker snålskjuts på de andra.

Mer läsning

Annons