Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljarder mot våld

Bra jobbat– men än så är det långt till målet. För tre år sedan avsatte regeringen en miljard kronor för ett projekt med syfte att motverka mäns våld mot kvinnor.

Annons

Utvärderingen visar att våldet mot kvinnor ligger på samma nivå nu som då. Den stora skillnaden är att antalet polisanmälningar har ökat. Det är en framgång. Däremot ligger andelen brott som klaras upp fortsatt på drygt 20 procent. Det en motgång.

En miljard kronor låter som oerhört mycket pengar. Gårdagens utvärdering från Brottsförebyggande rådet, Brå, visar att pengarna är väl använda. Omkring 500 projekt har satts i gång, både av myndigheter och inom frivilligorganisationer. Anställda inom polisen, åklagarmyndigheten, domstolar, socialtjänsten har fått utbildning i hur man ska bemöta våldsutsatta kvinnor. Ett rejält kunskapslyft.

I trafikpolitiken finns en nollvision, inte en enda död i trafikolyckor. Det är ett ytterst konkret mål, även om vi nog aldrig kommer att uppleva visionen i verkligheten. För politiken ”mäns våld mot kvinnor” finns inte detta glasklara mål. Det borde finnas. Inte en kvinna ska behöva utsättas för våld från en man. Visst är det orealistiskt, men inte mer verklighetsfrämmande än noll döda i trafiken. Och en tung politisk markering.

Mänskligt tänkande och beteende går alltid att förändra. Våldet är inget naturgivet utan till största delen resultatet av könsroller, maktstrukturer och attityder i samhället som många av oss inte uppfattar. Det finns också en koppling mellan mäns våld mot kvinnor och alkohol.

Regeringen kan känna sig nöjd med resultatet av sin miljardsatsning. Pengar har gjort nytta. Kunskaperna har ökat och kvinnor anmäler i högre utsträckning våldsbrott. Men det är nu allt börjar på allvar. Brå noterar att mycket kan vara förspilld möda om inte arbetet fortsätter. Den stora vinsten med handlingsplanen är att medvetandet ökat om varför våldet finns och hur vi ska göra för att motverka det.

En miljard kronor är mycket pengar, men ingenting om man räknar på vilka vinster samhället gör på ett fortsatt arbete för att långsiktigt motverka våldet mot kvinnor. Och vilka vinster varje kvinna, barn och man gör. Så det är bara att för regeringen att ta fram nästa miljard. Och nästa.

Mer läsning

Annons