Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mindre generöst tack

Annons

Sverige har en av världens mest generösa föräldraförsäkringar. Småbarn och arbetsliv är en kombination som går ihop hos oss till skillnad från i många andra länder i Europa. Men denna generositet har också en baksida, för mammor födda utomlands.

Integrationsminister Erik Ullenhag (FP) har tillsatt en utredning med syfte att få fram förslag på hur fler nyanlända kvinnor ska komma in på arbetsmarknaden. Han har sina skäl.

Statistiken talar sitt tydliga språk. Efter tre år i Sverige arbetar en femtedel av dessa utrikes födda kvinnor mot hälften av männen med samma bakgrund. Det finns alltså en klar skillnad mellan könen. Som grupp skiljer sig också de utrikes födda från andra svenskar. Det är också ett problem i sig.

Sverige är ett litet land som har ett stort behov i framtiden av arbetskraft. Så är det trots dagens arbetslöshetssiffror. Utmaningen för politiker är att skapa ett ramverk, som ger möjlighet till fler arbetstillfällen och fler arbetsföra.

I somras kom en rapport från Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi som pekade ut föräldraförsäkringen som en kvinnofälla. De nyanlända familjerna har rätt till lika många föräldradagar för sina småbarn som för nyfödda. Konsekvensen blir att mammorna stannar hemma även när barnen är relativt stora. På så sätt hålls de också borta från arbetsmarknaden.

Det finns inte mycket som är viktigare för jämställdhetsarbetet än att man har ett arbete att gå till, motiverar Erik Ullenhag. Så är det. En egen inkomst ger kvinnor, oberoende av nationalitet, en personlig frihet. När kvinnorna i Sverige på allvar klev in på arbetsmarknaden med start på 1960-talet frigjorde de sig från sin underordnade ställning som försörjda hemarbetare.

Vårdnadsbidraget har i detta sammanhang samma inlåsande effekt för kvinnor som föräldraförsäkringen. Den förmildrande omständigheten runt denna kvinnofälla är att den inte omfattar så många.

I dag förs en lågintensiv kampanj för att pappor ska dela föräldratiden mer jämställt med mammorna. Den tar tid, men det går trots allt framåt. Det kommer att dröja för de nyanlända kvinnorna att etablera sig i arbetslivet. Ett första steg är att riva uppenbara hinder, som de övergenerösa reglerna i föräldraförsäkringen.

Mer läsning

Annons