Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ministern som förlorade sin heder

Almedalsveckan är över.

Annons

Den bjöd på ett skrovmål politik med en lättmarxistisk katalogaria signerad Lars Ohly, Mona Sahlins tappra försök att få seniorsossar att känna igen sig, Göran Hägglunds brottning med värderingsfrågor och hans och Jan Björklunds ömmande för de äldre, Maria Wetterstrands frejdiga gröna oneliners ... Valrörelsen är i gång.

Men allt förbleknar inför förre arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorins förlorade heder. I onsdags morse avgick han plötsligt. På en presskonferens berättade Littorin om sitt trassliga privatliv med en pågående vårdnadstvist. Enligt Littorin var det av omtanke om sina tre barn han kastade in handduken.

Littorin borde kanske ha tillagt att han också hade ett damoklessvärd hängande över sig i form av uppgifter om ett påstått sexköp 2006 som Aftonbladet konfronterat honom med dagen innan.

Littorin valde att tiga. Att källan kontaktat Aftonbladet just nu beror på upprördhet orsakad av den pågående rättegången mot den tidigare polischefen Göran Lindberg. Aftonbladet publicerade källans berättelse först i lördagens tidning (10/7). Orsaken var att Littorin efter onsdagen inte längre var en offentlig person. Ett pressetiskt fikonlöv som hängde med till lördagen – dagar av tystnad som orsakade en skvallerorkan. Inte helt fel för affärerna.

Littorin förnekar genom sin advokat att han köpt sex av Aftonbladets källa. Ord står alltså mot ord. Dessvärre kommer vi med största sannolikhet aldrig att få veta sanningen eftersom ett eventuellt brott redan är preskriberat. För sexköp gäller en tvåårsgräns.

Littorins avgång är solklart rätt. Man behöver inte var vara någon pr-Einstein för att inse att hans möjligheter att sköta ett ministerjobb är lika stora som för en snöboll att behålla kylan i en het vulkankrater.

Aftonbladet fastslår i sin ledare (10/7) att Littorin inte är dömd för sexköp. Men han är ändå dubbelt dömd. Dels att mista sin heder till följd av uppgifter som aldrig kommer att granskas i domstol. Dels att bli utnyttjad av politiska motståndare som ett sänke för att komma åt Reinfeldt-regeringens trovärdighet. Littorins påstått solkiga vandel ska fås att smeta av sig på kollegorna.

Det kommer att bli en tjatig och smutsig kampanj.

Mer läsning

Annons