Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Minivattenfall” i Linde

Det var rätt att pricka näringsminister Maud Olofsson för Nuon-affären. Och visst är statsminister Fredrik Reinfeldt ytterst ansvarig för hur regeringen fungerar.

Annons

Någon borde ha förutsett att det fanns en risk för att det skulle bli en brakförlust. Någon borde ha dragit i nödbromsen.

Men samtidigt är Nuon-affären en påminnelse om en självklarhet. Det är klart att vi kan bestämma oss för att staten ska äga Vattenfall. Och vi kan säga att Vattenfall inte bara ska förvalta Vattenkraft och kärnkraftverk. Företaget ska också expandera i utlandet för att ge en rejäl vinst till skattebetalarna. Men Vattenfall är faktiskt ett företag som andra. I bästa fall går det bra. I sämsta går det dåligt.

I landet vimlar det av små ”Minivattenfall”, kommunala bolag som ger sig ut på energimarknaden med målet att leverera vinst till sina ägare, det vill säga skattebetalarna. Du kan bestämma dig för att teckna ett avtal med Skellefteå Kraft, Telge energi eller varför inte med Linde Energi som gör reklam för sig själv med tjusiga bilder och rubriken ”Vårkänslor i Bergslagen”.

Alltså: Bolag som ägs av skattebetalarna säljer el på samma sätt som om det vore bilar, tv-kanaler eller skor. Konkurrensen är stenhård.

Så länge som det går bra innebär det att Lindesbergs kommun eller staten kan få del av avkastningen. Om det går riktigt dåligt, är det skattebetalarna som får betala.

Argument som att ”det kan inte gå dåligt” ska du inte tro på. Precis så sade amerikanska banker om hur det var att investera i aktier på 20-talet. 1929 kom den stora kraschen. Småsparare förlorade allt de ägde. Eller så kan Vattenfall besluta om en felinvestering som kostar mångmiljardbelopp.

Det kan vara bekvämt för politiska företrädare att äga affärsföretag, så länge som företaget levererar pengar till den egna verksamheten. Men som väljare och skattebetalare ska du vara medveten om att det förr eller senare kommer att gå dåligt. Som i fallet Nuon.

Mer läsning

Annons