Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minst skadligt för Finland

Populisten Timo Soini blir Finlands utrikesminister. Det är där han gör minst skada.

Annons

På onsdagen presenterades Finlands nya regering, en koalition bestående av Centerpartiet, Samlingspartiet och det populistiska Sannfinländarna.

Sannfinländarna är som många andra populistiska partier – de är emot EU, de gillar inte invandrare. Och det har varit ett antal skandaler där ledande medlemmar i partiet varit inblandade.

På onsdagen förklarade Timo Soini att EU och samarbetet med Nato är viktiga byggstenar i säkerhetspolitiken. I den överenskommelse om invandringen som de tre partierna slutit heter det att ”invandrarna stärker Finlands innovationsförmåga och kunnande genom att ta med sig den egna kulturens styrkor i det finländska samhället”.

Kvoten av flyktingar ”ska hållas åtminstone på samma nivå som under de senaste åren”.

Nu ska det sägas att Finland tar emot en liten rännil av asylsökande jämfört med Sverige. Men det hindrar ju inte populistiska partier från att skylla problemen på invandringen.

Presidentens roll i finsk politik har tonats ner. Men det står fortfarande i grundlagen att utrikespolitiken leds av presidenten. Timo Soini får vara så vänlig och ringa president Sauli Niinistö innan han göra sina utspel.

Det är inte konstigt att det ibland görs jämförelser mellan Sverigedemokraterna och Sannfinländarna. Men det finns en orsak till att Timo Soini bestämt har avvisat varje försök till närmande från Sverigedemokraternas sida. Sannfinländarna har sina rötter i ett landsbygdsparti.

Sverigedemokraterna uppstod ur den nazistiska vit makt-rörelsen. Och det märks fortfarande, hur mycket partiledningen för SD än försöker vifta bort det.

Finlands ekonomi går på tomgång sedan flera år. Den nya regeringen, under ledning av Centerpartiets Juha Sipilä, måste fatta ett antal obehagliga beslut, för att stärka statsfinanserna. Men regeringen lovar att det inte ska bli några skattehöjningar för löntagare. Det återstår att se om Sipilä kan uppfylla det löftet.

Mer läsning

Annons