Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mota bort det värsta

Annons

En liter olja kan förstöra en miljon liter dricksvatten. Så sårbart är det som vi tar mest för givet, rent dricksvatten. Det finns andra hot som samhället måste ha beredskap för.

Örebro tar sitt dricksvatten från Svartån. Genom naturens eget reningsverk, åsen, leds åvattnet till Vattenverket som i sin tur pumpar ut renat dricksvatten till vattenkranarna. Det är ett fantastiskt system, men samtidigt bräckligt.

Vattenverket i Örebro ligger där det alltid legat. Det som var landsbygd på 1800-talet är nu omgivet av stora vägar och industriområden. Allt fler transporter ökar för varje dag risken för olyckor som kan allvarligt skada vattenförsörjningen. En olycka med oljeläckage, då kan vi få stora problem, konstaterar Lars Ferbe på Vattenverket i dagens NA.

Örebroarna är inte ensamma om att leva farligt. I höstas kom Myndigheten för samhällsskydd och beredskap med sin rapport om ”nationell riskidentifiering”. Där listas 24 hot mot vårt moderna samhälle.

Med på listan finns försörjningen av vatten och livsmedel, basen för vår existens. Det finns 2 000 dricksvattenanläggningar i Sverige och miltals av ledningar som pumpar ut vatten till hushåll och företag.

I november 2010 blev vi alla varse vad som kan hända när något går snett. Det kommunala dricksvattnet i Östersund förorenades av en tarmparasit från avloppsvatten. Tusentals personer blev magsjuka. Samma hände i Skellefteå året därpå. Det som inte fick hända, hände lika fullt.

Vår livsmedelsförsörjning är också känslig. Vi riskerar att få i oss antibiotikaresistenta organismer och mögelgifter, särskilt via importerad mat. Det är inget argument mot importmat utan en påminnelse om sårbarheten i det moderna konsumtionssamhället, där vi inte vill att landsgränser ska sätta stopp för våra val.

På ”hotlistan” finns det som kan klassas som naturkatastrofer. Dessa risker ökar hela tiden med klimatförändringarna. Där finns också brottslighet, riktad mot datatekniken, och terrorism.

Sist på listan finns punkten ”risk för instabilitet i samhället och social oro”. Det är egentligen en konsekvens av de andra, om hoten skulle bli verklighet.

Denna konsekvens visar hur grundläggande det är för ett samhälle att lägga resurser på beredskap. För att det värsta inte ska inträffa.

Mer läsning

Annons