Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Motståndare styr Nora

Annons

Nora kommun har fått en ny politisk majoritet. Moderaterna, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet ska styra tillsammans. En ohållbar situation har bevisat, att politik är det möjligas konst.

Sent på måndagskvällen blev de tre partierna färdiga med sin överenskommelse och Nora får sin variant av en stor koalition – ett samarbete mellan den politiska skalans motpoler. I alla fall enligt vårt traditionella sätt att se.

Fast i kommunpolitiken råder andra förutsättningar och spelregler än på riksplanet. Motsättningarna i kommunfullmäktige i Nora har varit en blandning av personliga antipatier och tvärvändningar i sakfrågor, nog för att göra Noraborna rent yra i huvudet.

Vid valet 2010 skrällde det lokala Norapartiet och tog fem mandat i fullmäktige, lika många som Moderaterna och fler än alla andra partier förutom Socialdemokraterna. Valresultatet ledde till en koalition av sex partier med S och V i opposition.

Sedan dessa har majoriteten vittrat sönder. Först hoppade KD av på grund av Norapartiet och sedan hoppade Norapartiet av. Kvar fanns en minoritet som majoritet, en självmotsägelse och en politisk omöjlighet.

Politik som det möjligas konst är bild av realpolitiken, när partierna lägger ideologiska skillnader åt sidan för att söka praktiska lösningar. Redan en koalition av likasinnade partier är en utmaning. Nu ska Norapolitiker som alldeles nyss var motståndare i stället kompromissa sig fram till gemensamma lösningar.

Svårt. Men det går självklart. Kommunpolitiken i Nora den senaste tiden har varit en sorglustig arena för utspel som har haft annat än Norabornas bästa som mål. Den nya koalitionen, och oppositionen, har den del jobb att göra för att återupprätta förtroendet. Det är nu den viktigaste uppgiften.

Den nya koalitionen ska lägga ideologierna åt sidan hävdar de. De kan vara glada åt att en riktig rysare, den om privata entreprenörer inom omsorgen redan är avklarad. Där fick den gamla majoriteten sin vilja igenom efter mycket om och men. Någon återställare lär det inte bli.

I Nora blev detta samarbete den praktiska möjligheten att komma vidare. Politikerna lär få en och annan gliring för att de valt att bli sambo med politiska fiender. Sånt får man tåla.

Mer läsning

Annons