Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MP har fått en särställning

Det är inte någon sensation att Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven kan tänka sig att styra landet med hjälp av ett eller flera av allianspartierna.

Annons
Illustration: Tecknar-Olle

Det är en politisk realitet: Det kan uppstå svåra parlamentariska lägen. Och då gäller det att se om det går att hitta lösningar. En socialdemokratisk regering gjorde till exempel upp med Centerpartiet på 90-talet. Visserligen fanns ingen centerpartist med i regeringen. Men Centerpartiet var faktiskt med och utformade politiken. I Örebro styr Socialdemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna. I Hällefors styr Socialdemokraterna tillsammans med bland annat Moderaterna.

I sak är det dessutom så att Socialdemokraterna och exempelvis Moderaterna har närmat sig varandra i en rad frågor.

Det intressanta med den debattartikel som Stefan Löfven och partisekreteraren Karin Jämtin skrev i DN på fredagen är alltså inte att de för ett resonemang om en blocköverskridande regering, vid ett oklart parlamentariskt läge. Det mest intressanta är snarare hur de formulerar sitt favoritalternativ: ”För oss är Miljöpartiet en naturlig samarbetspartner framöver. Men vi har även en del gemensamt med Vänsterpartiet, Folkpartiet och Centerpartiet, och vet att de kan ta ansvar när det behövs.”

När Miljöpartiet kom in i riksdagen 1988 betraktades partiets företrädare som miljömuppar. Politiska reportrar drog på munnen när de besökte de kaotiska kongresser som Miljöpartiet höll. Men partiet mognade. Och i dag har Miljöpartiet fått en särställning i svensk politik. Vilken regering som än bildas, så kommer den att vara beroende av Miljöpartiet. En alliansregering kommer att fullfölja de uppgörelser som gjorts med Miljöpartiet om till exempel arbetskraftsinvandring och asylpolitik. En socialdemokratisk statsminister kommer i första hand att ta med Miljöpartiet i regeringen. Stefan Löfven och Karin Jämtin skriver i sin debattartikel att ”enligt många mätningar är exempelvis Socialdemokraterna och Miljöpartiet större än de borgerliga partierna tillsammans”. Vänsterpartiet kan möjligen få vara med i en regering, men helst inte. Ungefär så säger Socialdemokraterna.

Även Mona Sahlin pekade ut Miljöpartiet som den främste samarbetspartnern vid en eventuell valseger. Hon åkte på rejält med stryk – och nödgades ta med även Vänsterpartiet i den rödgröna koalitionen, vilket hon ångrade efteråt. Visserligen säger Socialdemokraterna att det inte ska bildas några koalitioner före valet. Men strategin är ändå klar: Det är i första hand med Miljöpartiet som Socialdemokraterna vill regera.

Mer läsning

Annons