Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Murar till ingen nytta

Annons

I lördags, på dagen 50 år efter det att Berlinmuren började byggas, hölls en minneshögtid för att hedra de 136 personer som sköts ihjäl under sina försök att fly till väst. Muren var under hela sin existens en symbol för förtrycket i det kommunistiska Östeuropa och blev senare en symbol för sovjetsystemets fall.

Av olika skäl kan stater då och då för sig att avskärma sig från omgivningen. Den mest kända muren av alla är Kinesiska muren som började byggas ett par hundra år före Kristus och avslutades under Mingdynastin som sträcker sig till i början av 1600-talet. Murar och barriärer som vi känner i dag är den mur som Israel bygger mot Västbanken och den långa barriären mellan USA och Mexico.

Dessa murar och barriärer – förutom Berlinmuren – har byggts och upprättats för att förhindra att palestinier respektive mexikanare tar sig in i Israel och USA. Berlinmuren byggdes för att stänga folk inne i Östtyskland.

Historien visar att dessa försök inte lyckas. Kinesiska muren förfelade sitt syfte; nomadiska folkgrupper, som muren var tänkt att stoppa, kunde inte förhindras att ta sig in i landet. Berlinmuren stod i 28 år innan den revs.

Muren mellan Israel och Palestina strider mot folkrätten och har naturligtvis en begränsad livslängd; hur lång vet ingen i dag.

Barriären mellan USA och Mexico har inte stoppat den illegala invandringen till USA.

I en alltmer globaliserad värld känns gränser alltmer onödiga. Påtagliga murar och barriärer är resultatet av frustration och desperation över en situation, som politikerna inte orkar och förmår hantera på något annat sätt.

Dessvärre ökar intresset hos de styrande – inte minst i Europa – för att begränsa rörligheten. I ett åldrande och stagnerande Europa med stora ekonomiska problem, som i mycket grundar sig på en kvardröjande och därför falsk spegelbild, finns en klar tendens att försöka begränsa invandringen.

Det är en illavarslande tendens. Inga murar, barriärer eller administrativa hinder tjänar syftet att utveckla samhället och världen. Tvärtom.

Mer läsning

Annons