Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mutor förvärrade skuldkris

Om uppgifterna stämmer att Ericsson mutade högt uppsatta personer i den grekiska staten, medverkade företaget också till den skuldkris som EU-länderna fortfarande kämpar med.

Annons

Det är Sveriges Radios Ekoredaktion som har avslöjat en rad märkliga detaljer i samband med att Ericsson sålde ett militärt radarsystem till Grekland strax före millennieskiftet. 116 miljoner kronor ska ha slussats till en agent, med syftet att pengarna skulle föras över till höga tjänstemän och politiker i staten. Ericsson gör faktiskt inga större ansträngningar att dementera uppgifterna.

Det kan vara frestande för ett företag att anpassa sig till en mutkultur. Men företaget gör sig då inte bara skyldigt till ett brott. Det bidrar också till att slå sönder ett lands ekonomi. Det har säkert känts bra för Ericsson-anställda att konstruera och tillverka radarutrustning som skickats till Grekland. Men samma anställda har också fått uppleva en av de djupaste finanskriserna i Europas historia. En av orsakerna till det är den sjuka grekiska ekonomin. Ett land där medborgarna steg för steg har förlorat allt förtroende för myndigheter. Och varför i hela fridens namn ska de då betala någon skatt?

På det sättet undergrävs den ekonomiska tillväxten i ett land. På det sättet urholkas statsfinanser. På det sättet skapades det en situation där Grekland tvingades ta det ena stödlånet efter det andra för att kunna betala sina räkningar. Och bristen på tilltro till staten försvårar dessutom nödvändiga förändringar för att få ekonomin på fötter.

Ansvaret måste naturligtvis läggas på fler. Framför allt på de grekiska regeringar som under många år lät bli att genomföra nödvändiga reformer.

Men varje företag som anpassade sig till mutkulturen i Grekland för 10-15 år sedan bidrog också till att kasta ut Grekland – och Europa – i en djup ekonomisk kris. En kris som drabbar både företag och privatpersoner.

Mer läsning

Annons