Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nagellack blir politisk fråga

Nej, glesbygdens apoteksservice har inte försämrats. Men folkhälsoministern har fått för sig det – och tillsätter en utredning.

Annons

Folkhälsominister Gabriel Wikström säger i en intervju i Aftonbladet att han tänker tillsätta en utredning som ska se över apoteksnäringen.

Han gillar inte att apotek säljer nagellack och schampo. Han tycker att servicen har blivit sämre på glesbygden. Och han uttrycker en allmän skepsis mot den avreglering som genomfördes under Alliansregeringens tid.

Okej, denb politiska makten ska kunna tillsätta utredningar. Men risken finns att det blir pinsamt för Gabriel Wikström när utredningen läggs fram. För den kanske inte visar det regeringen vill att den ska visa. Gabriel Wikström vill att apoteksservicen på glesbygden ska ha blivit sämre, för då kan han säga i efterhand att Socialdemokraterna hade rätt.

Men om Gabriel Wikström hade ägnat fem minuter åt att gå in på Apoteksföreningens hemsida, så hade han sett att det är totalt fyra apotek i glesbygd som har lagts ner.

Två av dem har lagts ner på grund av att respektive landsting har lagt ner den vårdcentral där apoteken låg. Och i två fall har orterna fått utlämningsställen för apoteken. Det har öppnats tre nya apotek i glesbygden. Sveriges mest apotekstäta län är Jämtland, Västerbotten och Gotland. Nio av tio svenskar har ett apotek som de kan nå efter tio minuters bilfärd.

Det är klart att Gabriel Wikström kan vara irriterad över att apoteken säljer schampo. Men 85 procent av försäljningen består av läkemedel.

På flera punkter väljer den rödgröna regeringen att göra ”halva återställare”. Jobbskatteavdragen ska urholkas. Begränsningar ska införas för rut och rot. Och nu ska apoteken förmodligen drabbas av någon form av hårdare restriktioner. Men det förefaller minst sagt missriktat att gå in och peta i sådana saker som att apoteken säljer en del saker som inte är läkemedel. Är apotekens försäljning av nagellack verkligen en politisk fråga?

Mer läsning

Annons