Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Någon måste stå på dessa flickors sida

Åtta gånger blev Sofie avvisad från Örebro kommuns Tjejboende. Hon hade brutit mot reglerna. NA har i en artikelserie berättat om Sofie och om kommunens stödboende för unga kvinnor. I dagens NA säger chefen att de ansvariga fattat fel beslut.

Annons

Det är svåra bedömningar och i bland blir det fel, konstaterar han. Visst är det så. Fallet Sofie visar att Örebro kommun misslyckats med att ta hand om en ung skör människa, som haft en start i livet som ingen kan önska någon. Sofie är inte ensam om sin historia, även om många unga kvinnor på Tjejboendet vittnar om att de fått gott stöd.

Länsstyrelsen kom i november med resultatet av sin tillsyn av Tjejboendet. Den formella kritiken noterade brister i dokumentation. Men där fanns andra, betydligt allvarligare skrivelser. Granskningen konstaterar att det finns flickor på Tjejboendet som har alldeles för svåra problem för att bo där. De borde vara på behandlingshem. Länsstyrelsen antyder också att ekonomiska hänsyn tagits vid placeringarna, alltså att det förhållandevis billiga Tjejeboendet fått ersätta de betydligt dyrare behandlingshemmen. Pengar, inte behoven, har fått styra.

Länsstyrelsens tillsyn omgärdas av byråkratiska gränser. Resultatet blir absurt rent allmänmäns-kligt. Granskarna hittade allvarliga fel men har inte formellt mandat att rikta kritik.

Men strunt i formaliteterna. Kritiken finns där i alla fall, svart på vitt i Länsstyrelsens beslut. Varje ansvarig, tjänsteman och politiker kan läsa vad som står och dra sina egna slutsatser. Men det verkar som om dessa personer i ansvarig ställning plötsligt inte är läskunniga.

Elisabeth Sundström (M), ordförande i Socialnämnd väster, pekar på att Tjejboendet inte fått någon formell kritik och hon har fullt förtroende för verksamheten. Nämndens socialdemokratiske andre vice ordförande Torgny Larsson instämmer. Han medger att ekonomin finns i bakhuvudet på alla beslutsfattare men menar att denna medvetenhet inte medför, att flickor skickas till Tjejboendet fast de egentligen skulle vara på behandlingshem, en skillnad på 2 000 kronor per dygn.

Politikerna visar enad front med ansvariga tjänstemän. På andra sidan står flickor och unga kvinnor som behöver allt stöd för att kunna gå vidare i livet, och som inte har någon maktperson som talar för deras sak. De som styr har anledning att visa större ödmjukhet och lyhördhet i detta fall. Det gäller individens rätt men också helt krasst kostnader Det kostar alltid mer att agera, när allt gått över styr.

Det handlar om pengar. Men ytterst om människosyn.

Mer läsning

Annons