Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Någon vid Skånepolisen borde få sparken

Det finns en eller flera chefer vid polisen i Skåne som borde få sparken. Men risken finns att ingen ställs till svars.

Annons

På fredagen offentliggjordes en rapport från säkerhets- och integritetsskyddsnämnden om det register över romer som Dagens Nyheter avslöjade för en tid sedan. Nämnden bekräftar den bild som DN har gett. Personer har registrerats på ytterst lösa grunder. Nämnden riktar förödande hård kritik mot hur Skånepolisen har hanterat register.

Ursprunget var att det förekom kriminalitet och rivalitet mellan fyra romska familjer i Staffanstorp. Men det som började med en kartläggning av misstänkt brottslighet i Staffanstorp utvidgades till att gälla tusentals personer. Och det allra allvarligaste är, enligt nämnden, att registrets ändamål har varit ”oprecist”. Polisen har hipp som happ registrerat uppgifter om människor, med lösa kopplingar till de fyra romska släkterna i Staffanstorp.

Nämnden säger i och för sig att registret inte ”enbart” har upprättats på etniska grunder.

Nja, det finns ju ett ursprung i misstänkt brottslighet i Staffanstorp. Men det har uppenbarligen blivit ett register över romer, bland annat kända romska opinionsbildare.

Enligt åklagarmyndigheten kommer två poliser att delges misstanke om brott. Men chansen att någon fälls är liten eftersom beviskraven – med all rätt – är höga. Ofta när poliser missköter sig stannar det vid att det blir en brottsutredning som avskrivs för att ”brott kan ej styrkas”.

Men om polisen så grovt missbrukar allmänhetens förtroende måste någon ansvarig ställas till svars. Någon eller några av cheferna vid polisen i Skåne har uppenbarligen varit otydliga med vad polisen har för värdegrund. Någon eller några av cheferna vid polisen i Skåne har haft underställda som har brutit mot den lagstiftning som gäller. Och dessutom har polisen gjort ett försök att försvara registret, efter DN:s avslöjande.

Därför räcker det inte med att en åklagare nu granskar fallet.

Mer läsning

Annons