Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Något som är allt för billigt

Annons

Förskolan i Örebro blev hänvisad till en firma i Karlstad när de skulle flytta ett piano över skolgården. Anledningen är regler för kommunal upphandling, som i dag leder till att miljön inte värderas till sitt rätta pris. Förlorare är vi alla.

Svenska myndigheter rullar miljarder varje i år när de gör affärer för skattepengar. Offentlig upphandling kallas det och omsätter summor motsvarande 18 procent av BNP. Affärerna styrs av mänger av regler som ska stämma överens med EU:s lagstiftning.

I november kom ett delbetänkande från den statliga Upphandlingsutredningen, ledd av Anders Wijkman. Den första rapporten är en beskrivning av läget. Förslag till ändringar dröjer än.

Några slutsatser hittills är att reglerna är krångliga. Det är svårt både för dem som köper och för dem som säljer att veta hur man ska göra. Det skadar allas intressen. Kommunerna får lägga stora resurser på att tolka regelverket, precis som företagen som säljer. Ett allmänt slöseri med resurser med andra ord.

Det finns också motsägelsefulla regler för upphandling. Anders Wijkman pekar på att det är oklart vilka hänsyn myndigheter får ta till miljön. Den övergripande EU-regeln är att ingen säljare får diskrimineras. En flyttfirma i Grekland ska behandlas på samma sätt som en från Örebro.

Den aktuella flyttfirman i Karlstad är miljöcertifierad. Örebro kommun har inte rätt enligt dagens regler att ta hänsyn till de långa sträckorna till och från uppdragen.

Helt klart behövs en översyn av reglerna för offentlig upphandling. Utsläpp från trafiken är en av de stora källorna till växthusgaser. Det är inte meningen att handeln över gränserna ska begränsas av nationalistiska skäl. Priset ska fortfarande avgöra.

Det som saknas är att miljöpåverkan prissätts. Då kommer långa transportsträckor att bli mycket dyrare. Vinnare är alla medborgare i EU.

Mer läsning

Annons