Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Namnlag blir mer liberal

Det kan kanske tyckas att det görs utredningar om saker och ting som inte betyder något. Måhända tycker någon eller några att Namnlagskommittén är en sådan.

Annons

Men namn är viktiga. Få saker är så förknippade med din identitet som ditt namn. Men om du har ett vanligt förnamn och därtill ett vanligt efternamn, så kanske du inte känner dig så unik som du vill vara och som du känner dig. En del försöker förbättra sin image genom att lägga till initialen i mellannamnet. Lars Johansson eller Karl Andersson kan då bli Lars W Johansson eller Karl J Andersson. Andra byter efternamn till något som tidigare förekommit i släkten eller till något påhittat som har med deras bostadsort eller yrke att göra.

I går presenterade den parlamentariska Namnlagskommittén sitt förslag. Det innebär en större frihet att själv välja sitt namn. Det är bra.

Framför allt är det bra för personer som är förföljda. Dessa personer ska, enligt förslaget, lätt kunna byta efternamn. Och de ska kunna göra det hur många gånger som helst. Ja, den friheten ska gälla alla.

Många personer som har kommit till Sverige upplever mycket påtagligt att deras namn är ett hinder. De kallas inte till intervjuer och därmed utestängs de dessvärre från möjligheter att få ett jobb som de är utbildade för. Dessa ska naturligtvis också kunna byta namn till ett mer svenskklingande efternamn. Ytterligare ett gott skäl är att förbudet att bilda dubbelnamn undanröjs. Därmed kan exempelvis ett nygift par gemensamt ta ett dubbelnamn, som säkrar att kvinnornas efternamn förs vidare.

En liberalisering av namnlagen är välkommen. Men Skatteverket, som blir ny namnmyndighet, måste vara uppmärksam på att friheten att obegränsat byta namn också kan få negativa konsekvenser.

Brottslingar kan exempelvis utnyttja liberaliseringen i bedrägliga syften eller för att lättare hålla sig undan. Kommittén tror att risken för detta är liten. Det är en naiv uppfattning.

Mer läsning

Annons