Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När EU tränger sig in i sovrummet

Annons
Illustration: Tecknar-olle

I dag är det val till Europaparlamentet, som det heter officiellt. Finns det något mer osexigt än Europeiska unionen? De tiotusentals byråkraterna i Bryssel. De 751 EU-parlamentarikerna. Rådsbyggnaden i Bryssel där företrädare för medlemsländerna möts, oftast bakom slutna dörrar. Kanske inte ...

Men att inte rösta är att lämna över makten till någon annan. Om du låter bli att rösta – och sedan gnäller över korkade EU-regler. Ja, då tänker jag inte tycka ett dugg synd om dig. För då har du medvetet valt att avstå från att påverka.

Hur ska du då rösta? Det enkla svaret är: Ungefär som i riksdagsvalet. Om du röstar på Moderaterna i riksdagsvalet, är det inte troligt att du vill rösta på Vänsterpartiet i valet till EU-parlamentet. I EU-parlamentet finns en mitten/höger-grupp där Moderaterna ingår, en liberal grupp, en grupp av socialdemokrater. Och så finns olika valörer av höger, tokhöger, vänster och tokvänster.

Vad du än tycker om det så påverkar EU ditt liv varje dag. När du äter frukost äter du varor som är reglerade av EU:s jordbrukspolitik. Är maten importerad från länder utanför EU, regleras importen av EU. När du rakar dig med en rakapparat eller kör med hårtorken är det apparater som regleras av EU. Om du skulle vilja ha torsk från Nordsjön eller Kattegatt till middag är du beroende av att EU driver en fiskepolitik som förhindrar att torsken tar slut. När du åker på semester inom EU ska du ha med dig ett europeiskt sjukvårdskort, för att visa att du har rätt till sjukvård om du skulle råka ut för något.

Så vid sidan av toppmöten om konflikten i Ukraina, förhandlingar om världens klimat och försök att skapa en frihandelszon mellan EU och USA, finns det ett litet EU. Ett EU i din vardag. Ett EU som påverkar ditt liv så ofta att du inte ens tänker på det.

Även om du inte bryr dig ett vitten om EU som världsaktör, bör du fundera över hur du ska rösta.

Processen för att lagstifta i EU kan göras oändligt komplicerad. Det är som ett flipperspel där lagförslag studsar flera gånger mellan EU-kommissionen, rådet och EU-parlamentet. Men strunt i det. EU:s lagstiftningsprocess kan också beskrivas så här: 1. EU-kommissionen lägger ett förslag. 2. Rådet, det vill säga medlemsländerna, måste säga ja. 3, Det folkvalda EU-parlamentet kan tvinga fram förändringar i ett lagförslag eller fälla hela förslaget.

Så går det till när EU lagstiftar om sådant som berör din rakapparat, din hårtork eller din mat. Orsaken till att EU detaljreglerar om sådana saker som elsäkerhet för hårtorkar är den inre marknaden. En vara som är tillverkad i Örebro eller Lindesberg ska fritt kunna säljas i alla de 28 medlemsländerna. Ingen byråkrat från Kroatien, Slovenien eller Spanien ska kunna säga till en företagare i Örebro: ”Din produkt uppfyller inte våra krav”.

De beslut som fattas i EU-parlamentet tränger sig in i ditt vardagsrum, in i ditt sovrum och in i ditt kök. Om det kan vi tycka olika. Men kom inte och säg att du inte berörs av det val som äger rum i dag. Och kom inte och säg att du inte har fått en chans att påverka. Att kunna påverka vardagen är sexigt!

Mer läsning

Annons