Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När mördare förenas

Annons

Förhöjd risk för terrordåd mot Sverige. Beskedet kom måndag eftermiddag. Men hotet är fortfarande lågt, jämfört med många andra länder i Europa, skriver Säpo på sin hemsida.

Hur ser då hoten ut?

På samma gång har det pågått tre rättegångar, som berör fyra av de nordiska länderna. Och alla tre rättegångar har handlat om spektakulära våldsdåd eller hot om spektakulära våldsdåd.

Ett gäng terrorister bosatta i Sverige fick sina domar i en dansk domstol på måndagen. De hade planerat att attackera tidningen Jyllands-Posten. De skulle döda så många som möjligt. Det är, om man så vill, ett klassiskt terroristdåd, utfört av en grupp sammansvurna.

Det är en metod som praktiserats i årtionden, men med olika politiska förtecken: Baader-Meinhofligan terroriserade människor med vänsterretorik. Separatistiska grupper i Baskien har utövat terror ända in i våra dagar. Våldsbejakande islamistiska grupper har hotat omvärlden under 2000-talet.

Men så har vi också hoten från ensamma eller förvirrade personer.

I Norge står Anders Behring Breivik inför rätta, för att ha mördat 77 personer. Dels genom ett sprängattentat. Dels genom att ha massakrerat ungdomar på Utöya. Breivik har av allt att döma inte haft några sammansvurna. Han har skapat en egen världsbild med hjälp av internet.

Den misstänkte serieskytten i Malmö deltog i hemliga möten där olika typer av mer eller mindre knäppa konspirationsteorier presenterades. Sydsvenskan har lyckats få tag i en av föredragshållarna, som då också ger sin förklaring till serieskytten: Han skulle ha fått ett datachip inopererat i hjärnan med vars hjälp någon annan har fjärrstyrt hans handlingar.

Terrorister från olika sidor bekräftar varandras fiendebild, just genom att utföra sina attentat. När ”fienden” begår ett terroristdåd blir det bekräftelsen på att det inte går att agera med fredliga medel. Anders Behring Breivik och de fyra terroristerna som fick sina domar i Danmark må betrakta varandra som fiender. Men de solkiga idéerna flyter samman i en bisarr mördarideologi som blir identisk för grupperingar som säger sig sträva efter vitt skilda mål.

De har mer gemensamt än de själva anar.

Mer läsning

Annons