Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När pappa Rudolf blir nazist

Annons

Min favoritjulkalender kommer nog alltid vara Sunes jul från 1991 som är baserad på Sune-böckerna av Anders Jacobsson och Sören Olsson.

Finansierar du NMR får du stå för det.

Detta främst för att den klantige pappan Rudolf gestaltas av skådespelaren Peter Haber. En fyrtiotalistpappa som inför mamma Karin motiverar det mesta med att "jag har gjort lumpen och jag betalar skatt". Alla 24 avsnitt finns på SVT:s Öppet arkiv och de är värda att titta på tack vare Habers skådespelarinsats. Men omogna människor är endast roliga i sagans värld.

En fyrtiotalistpappa som inför mamma Karin motiverar det mesta med att "jag har gjort lumpen och jag betalar skatt".

I verkligheten blir de rent ut sagt pinsamma som M-politikern Mikael Johansson i Askersund. Johansson har kartlagts av tidningen ETC som finansiär av den nazistiska sekten Nordiska motståndsrörelsen (NMR) genom att vara flitig kund i deras webbutik. Bland köpen finns kläder, böcker och musik som alla har tydlig nazistisk prägel och när Johansson konfronterades försvarade han sig enligt konstens alla regler: "Jag sympatiserar inte med Nordiska motståndsrörelsen. En av mina bästa kompisar är från Indien och jag är gift med en thailändska."

Han jämför på fullaste allvar den nynazistiska Nordiska Motståndsrörelsen med exempelvis tankesmedjan Timbro?

Om du handlar hos NMR borde du vara vuxen nog att inse att du hjälper till att finansiera deras verksamhet. Precis som att du finansierar Moderaterna om du beställer böcker från Moderaterna. Jämförelsen är relevant då Johansson senare i ett mejl till P4 Örebro vill utveckla sitt resonemang med "jag har köpt litteratur från olika högerrörelsers nätbutiker, det var inte så smart gjort" och här går det att ställa frågan om Johansson förstår vad han säger. Han jämför på fullaste allvar den nynazistiska Nordiska Motståndsrörelsen med exempelvis tankesmedjan Timbro? Om det dessutom enbart handlade om ett läsintresse kunde han ju även vända sig till ett bibliotek eller hemsidan antikvariat.net. Det går att låna nazistisk litteratur på bibliotek i Sverige för det har jag själv gjort inför ett skolarbete om Hitlers propagandaminister Joseph Goebbels.

Tänk att det läsintresset är så pass svagt så att han inte orkar ta reda på om Askersunds bibliotek har en fjärrlåneservice och att han prompt måste prata kommunister när han finansierar nazister.

Slutligen begår Johansson en klassisk "men dom då" när han säger att han varken delar " nazisternas eller kommunisternas ideologi, men tycker det är intressant att läsa." Tänk att det läsintresset är så pass svagt så att han inte orkar ta reda på om Askersunds bibliotek har en fjärrlåneservice och att han prompt måste prata kommunister när han finansierar nazister. Förvisso hade det varit lika illa om han ertappats med att finansiera en våldsbejakande vänstersekt men nu handlade det om nazism och inte kommunism.

Detta är uppenbarligen en vuxen man som inte kan stå för sina handlingar och det påminner faktiskt lite om en annan av mina favoritavsnitt av Sune.

Johansson har självmant avgått från sina uppdrag och det är bra. För annars hade partisekreterare Gunnar Strömmer nog behövt sparka honom och Johanssons "förklaring" skapar fler frågor än svar. Det är därför jämförelsen med Peter Habers karaktär Rudolf är relevant. Detta är uppenbarligen en vuxen man som inte kan stå för sina handlingar och det påminner faktiskt lite om en annan av mina favoritavsnitt av Sune. När Rudolf hurtigt ska hjälpa till i köket och säger "älskling, i år tar jag knäcken" varvid mamma Karin svarar "på oss alla".  

Mer läsning

Annons