Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När polisen fakturerar

Sedan länge har polisen rätt att ta betalt av arrangörer som ordnar offentliga tillställningar.

Annons

Det kan handla om idrott, musikfestivaler och stadsfester. Frågan har diskuterats en del under sommaren, bland annat i NA.

Regelverket finns i ordningslagen. Avgörande är om arrangemanget drivs i vinstsyfte eller inte. Och det spelar även roll om arrangören är en förening eller ett företag. Liknande arrangemang kan alltså få betala helt olika. Tillämpningen är skiftande beroende på hur den lokala polisen bedömer saken. Det är inte bra. Variationerna är för stora.

Svenska Dagbladet redovisade häromdagen ett antal fall, där polisens bedömningar skiftat trots att det handlar om likartade sammankomster. Polisens egen jurist konstaterar att bedömningarna ”spretar”. Det är det minsta man kan säga.

Själva principen att ta betalt är inte ny eller ens väsensfrämmande. Saken gäller inte om polisen ska göra sitt samhällsuppdrag, utan fakturera extra insatser.

Polisen tar i dag betalt för fler tjänster. Den som till exempel uteblir från rättegång, och därför måste polishämtas, får betala enligt taxan. Företag som sysslar med värdetransporter och begär extra polisbevakning kan också få betala. Principen grundar sig på vad som anses vara polisiära uppgifter. Gränsdragningen kan alltid diskuteras.

Ett skäl till att intresset skiftar för att ta betalt för extra tjänster är att de belopp som faktureras inte tillfaller lokala polismyndigheten, utan går till statskassan. Denna brist på ”incitament” diskuterade i en promemoria i Rikspolisstyrelsen för flera år sedan, men har inte tagits till beslut.

Myndighetsutövning ska så långt möjligt vara lika och rättssäker. Så är det inte alltid. Här måste polisen se till så att skillnaderna i bedömning utjämnas. Det är huvudinvändningen mot dagens situation.

Polisen resurser är begränsade. Det är den verkligheten som ligger bakom. Privata aktörer ska inte kunna rekvirera polisens tid, så det handlar om principer också. Kostnader är också ett sätt ta få arrangörer att mer eget ansvar för säkerheten.

Om polisen tvingas använda sina insatser till att göra jobb som ligger i utkanten av deras uppdrag, blir det mindre kraft kvar till kärnuppgifterna. Så ser den knepiga ekvationen ut.

Mer läsning

Annons