Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När ska vi börja oroa oss?

Nyligen släppte Världshälsoorganisationen, WHO, en rapport med anledning av den ebolaepidemi som rasar i världen.

Annons

Och det finns skäl till oro. Ebola är en virussjukdom som ursprungligen återfinns och sprids mellan djur. 1976 dokumenterades det första ebolafallet hos människor och sedan dess har sjukdomen brutit ut ett flertal gånger – oftast i Afrika – med hög dödlighet och många skördade offer.

Så vad är skillnaden mellan tidigare utbrott av ebola och det som vi ser i dag? Framför allt handlar det om omfattningen och spridningen. Det första ebolafallet, och startskottet för det nya utbrottet, dokumenterades i mars i år och på bara några månader har över 3 000 människor dött av sjukdomen. Än så länge finns det inget vaccin eller licensierad behandling av viruset.

Rapporten från Världshälsoorganisationen som presenterades i dagarna talar sitt tydliga språk: om vi inte får kontroll över smittspridningen kan vi förvänta oss upp emot 1,4 miljoner ebolasmittade i slutet av januari – bara i Sierra Leone och Libyen.

I november beräknas flera tusen människor att smittas och insjukna varje vecka, och lägg då till att ungefär 70 procent av alla som insjuknar dör. I den globala värld vi lever i – där människor hela tiden är i rörelse – förväntas Ebola att spridas till fler länder.

Precis som med alla epidemier, så är det de länder med de svagaste samhällsstrukturerna, med dålig social infrastruktur, undermålig sjukvård, konflikter och instabilitet, som drabbas värst. Sett till dessa variabler, så ligger inte Sverige i farozonen för en ebolaepidemi. Vi har ett starkt och stabilt samhälle och en bra sjukvård. Rent geografiskt befinner vi oss också långt bort från de drabbade områdena.

Det finns alltså ingen anledning till panik. Men det finns anledning att oroa sig. Och framför allt: Det finns anledning att visa medmänsklighet till de som drabbas och stötta organisationerna som sliter för att bromsa utvecklingen.

Mer läsning

Annons