Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När unga klumpas ihop

Annons

Alla partier – från höger till vänster – vill bekämpa ungdomsarbetslösheten. Statsminister Fredrik Reinfeldt motiverar den sänkta krogmomsen med att det ger jobb åt ungdomar. Vänsterpartiet vill göra riktade insatser för att underlätta en generationsväxling på arbetsmarknaden – också för att få ner ungdomsarbetslösheten. Folkpartiledaren Jan Björklund förespråkar lägre ungdomslöner för att det ska bli lättare för ungdomar att få jobb.

Men tänk om problemet inte är så stort. Tänk om ungdomsarbetslösheten inte är så gigantisk. Tänk om de politiska partierna har läst kartan fel, när de bestämt sig för att gå en viss väg.

Arbetsförmedlingens prognoschef, Tord Strannefors, säger att den verkliga ungdomsarbetslösheten är betydligt lägre än de 23 procent som SCB uppger. Bland annat är det många heltidsstuderande som hamnar i arbetslöshetsstatistiken. Tar du bort de heltidsstuderande är arbetslösheten bland ungdomar 13 procent.

Ungdomar är lika lite som 35-åringar eller 45-åringar en enhetlig grupp. En universitetsstuderande som söker ett extrajobb befinner sig inte i samma situation som en ung person som inte klarade av gymnasiet. Universitetsstudenten får sannolikt jobb så småningom. För den som inte klarade gymnasiet ser det betydligt kärvare ut.

Många ungdomar kommer att komma in i arbetslivet, även om de tidvis har svårigheter att få jobb. De är lättrörliga. De har större möjligheter att anpassa sig. De är arbetslösa under kortare perioder. Men det finns också ungdomar som behöver handfast stöd för att över huvud taget ha en chans att komma in på arbetsmarknaden, till exempel genom att ta igen förlorade studieår.

Men i den politiska retoriken klumpas människor ihop. Politiker frestas måla med breda penseldrag för att fånga upp en opinion som kräver åtgärder.

De konkreta förslagen mot ungdomsarbetslösheten behöver inte nödvändigtvis vara dåliga. Sänkta ungdomslöner kan till exempel göra att det blir lättare för ungdomar att ta sig in i arbetslivet. Men det blir bekymmersamt om de politiska förslagen grundas på siffror som inte stämmer.

Mer läsning

Annons