Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När vapenköp blir bistånd

Annons

Förra veckan blev det debatt om hur biståndspengarna används. Det var frikyrkornas biståndsorganisation Diakonia som kritiserade regeringens beslut att med biståndspengar bland annat skriva av en gammal skuld till Kongo. Den härstammade från ett svenskt företags affär med gamle genomkorrumperade diktatorn Mobuto och gällde leveranser av elutrustning. Köpet hade fått garantier från exportkreditnämnden, som alltså utlöstes när köparen inte kunde göra rätt för sig. Skulden var på drygt 50 miljoner, men regeringen tog i anspråk nästan en miljard.

Det har funnits delade meningar inom regeringen hur detta skulle hanteras. Till exempel sa folkpartiledaren Jan Björklund att han velat göra annorlunda, men att resultatet är en följd av kompromisser inom regeringen. Biståndsminister Gunilla Carlsson däremot tyckte att ordningen är helt okej, och att det finns utrymme i biståndsbudgeten för detta.

Till saken hör att regeringen, och även tidigare regeringar, haft en rundhänt tolkning av bistånd. Man har bland annat finansierat byggen av ambassader med sådana medel. Annat som under åren pressats in under samma konto är flyktingmottagande här hemma, fredsskapande insatser i andra länder och liknande. Det skapar oreda i biståndet, och handlar om mycket mer än redovisning och bokföring av biståndspengarna.

Skuldavskrivning är i sig en angelägen fråga. Det är en del av det som behövs för att bidra till att förbättra möjligheterna till utveckling i olika länder. De rika länderna har dock lovat att när så sker ska inte biståndspengar användas. Om det sätts i system blir biståndet ganska godtyckligt. Och det kan också få märkliga följder, som häromåret när regeringen avskrev en skuld till Liberia.

Då handlade det om cirka 200 miljoner och avsåg Liberias köp av tre kustkorvetter. I praktiken används således biståndspengar till att betala vapenköp. Handläggningen fick viss kritik, men det dog snabbt ut. Man kan säga mycket om detta, men det ligger ganska långt från det de flesta definierar som bistånd att betala svensk vapenhandel – dessutom till ett land som då befann sig på randen till sammanbrott. Märkligt att regeringen inget lärt.

Mer läsning

Annons